Startpagina Melkvee

Hittegolf: bescherm uw rundvee

Deze week schakelt de zomer nog een versnelling hoger. De hitte is nefast voor zowel het welzijn als de productieresultaten van de dieren. Daarom herhalen we graag wat u kan doen om de negatieve gevolgen van hittestress bij uw rundvee zoveel mogelijk te beperken.

Leestijd : 2 min

Deze week schakelt de zomer nog een versnelling hoger. De hitte is nefast voor zowel het welzijn als de productieresultaten van de dieren. Daarom herhalen we graag wat u kan doen om de negatieve gevolgen van hittestress bij uw rundvee zoveel mogelijk te beperken.

Hoe hittestress

voorkomen bij rundvee?

Voorzie schaduw op de weide. Plaats eenvoudige, schaduwrijke schuilhokken. Of hang schaduwdoeken op. Onderzoek van het ILVO toonde de positieve effecten van deze doeken aan.

Plant een boom

Plant snelgroeiende boomsoorten aan. Volgens de klimaatvoorspellingen zullen we steeds vaker te maken hebben met warme, droge zomers. Het aanplanten van bomen loont daarom op lange termijn. Het is een relatief goedkope maar zeer efficiënte manier om schaduw te voorzien.

Bij warme temperaturen is het klimaat van de stal vaak aangenamer dan op de weide. Zet de dieren daarom op stal tijdens de warmste momenten van de dag. Blijft het de hele dag warm, laat de dieren dan enkel ’s nachts op de weide.

Maak de koeien nat

Zorg voor verkoeling in de stal. Optimaliseer de natuurlijke en/of mechanische ventilatie (via ventilatoren) in de stal. Stijgt de temperatuur boven de 26 °C, maak de koeien dan nat maar hou voor een goede hygiëne de uiers droog.

Als de temperaturen boven de 25°C uitstijgen, drinken koeien per dag 30 tot 40% meer dan gewoonlijk. Hou daar rekening mee, wetende dat een volwassen rund reeds in normale omstandigheden en afhankelijk van haar productieniveau 80 tot 150 liter water per dag drinkt. Zorg daarom voor voldoende drinkwaterpunten met proper water, zowel in de stal als op de weide. De ideale temperatuur van het drinkwater is ongeveer 18 °C.

Voeder kleinere porties verdeeld over meerdere keren (om broei tegen te gaan) en voeder net vóór koele periodes (bijvoorbeeld ’s avonds).

Besteed extra aandacht aan de hoogdrachtige dieren.

Hoe hittestress herkennen?

Dieren met hittestress zoeken de schaduw op en staan meer recht omdat ze zo hun warmte makkelijker kwijt kunnen. Ze verzamelen bij drinkplaatsen omdat ze meer willen drinken.

Fysiek ademen ze sneller, worden ze trager en eten ze minder met mogelijk pensverzuring tot gevolg. Koeien onder hittestress produceren minder melk en hebben een hoger risico op uierontstekingen en klauwaandoeningen.

DGZ

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken