Startpagina Economie

Mondiale prijzen landbouwproducten over hele linie omlaag

De mondiale prijzen van landbouwproducten zijn in de maand juli over de hele linie gedaald. De prijzen voor zuivelproducten daalde met 6,6% nog het meest. De oorzaak ligt met name op de kaas- en botermarkt. Ook de prijs van suiker daalde met liefst 6%, wat vooral gevolg is van verbeterde oogstvooruitzichten bij twee van ’s werelds grootste exporteurs: Thailand en India.

Leestijd : 3 min

Dat blijkt uit de FAO Voedselprijsindex die de Wereldvoedselorganisatie – onderdeel van de VN – elke maand publiceert. De index werd opgezet nadat voedselprijzen in 2007/2008 naar recordhoogte stegen en vooral armere landen moeite kregen om de noodzakelijke importen te kunnen betalen. De index is gebaseerd op prijzen van granen, suiker, plantaardige oliën, zuivel en vlees. Graan heeft binnen de index de grootste invloed, omdat het spilgewas is en zeer veel wordt geëxporteerd.

De totale index daalde in juli met 3,7% naar 168,8 punten. Dat betekent dat prijzen bijna 1,7 keer zo hoog lagen als de gekozen referentie, namelijk het gemiddelde van de periode 2002-2004. Het betreft de sterkste maandelijkse prijsdaling sinds december 2017.

Granen

De mondiale prijzen van graan zijn in juli met 3,6% gedaald ten opzichte van juni en liggen nu ook onder het niveau van juli 2017. De daling is vooral het gevolg van de lagere exportprijzen die werden gerealiseerd met tarwe, maïs en rijst. Vooral in de eerste helft van de maand daalden tarweprijzen. Vanwege zorgen dat de droogte oogsten in de EU en de Russische federatie gaat decimeren zijn prijzen sindsdien gestegen. Voor het decembercontract maaltarwe in Parijs (MATIF) werd woensdagmiddag ruim €208 per ton betaald, en vrijdag nog minder dan €199.

Wat betreft maïs zijn de prijsdalingen minder scherp geweest. Dat komt volgens de FAO door een zwakke vraag en goede oogstvooruitzichten in de VS. Aan het einde van de maand stegen prijzen weer sterk. Op de termijnmarkt in Parijs bijvoorbeeld werd de handel woensdag afgesloten op €193 per ton (augustuscontract) terwijl de prijs vrijdag nog bleef steken op €179. Wat verder in de tijd zijn prijzen nog harder toegenomen. In de EU is de vraag hoe de beschikbaarheid en vraag naar snijmaïs zich ontwikkelt.

Zuivel

De grootste prijsdaling was in juli zichtbaar in de zuivelmarkt. De gemiddelde zuivelprijs daalde met 6,6% ten opzichte van juni. De markt is erg volatiel gebleken. De prijs ligt zowat 11% boven het niveau van januari 2018 maar nog 8% lager dan in de corresponderende maand een jaar eerder. Alle veel verhandelde zuivelproducten daalden in prijs, maar de grote klappen vielen op de botermarkt en kaasmarkt.

Volgens de FAO is veel product beschikbaar voor de export en komt de productie in exportland pur sang Nieuw-Zeeland goed op gang. Voor de aankomende periode is de vraag wat de droogte gaat betekenen voor de productie in Europa. In Denemarken zou het aanbod slachtkoeien al zijn toegenomen door voerschaarste.

Suiker

De internationale suikerprijzen stonden in juli eveneens onder druk. De situatie in Brazilië legt een bodem in de markt. Enerzijds leidt aanhoudende droogte ertoe dat de productie van het land – normaliter de grootste exporteur van suiker wereldwijd – tegenvalt. Daarnaast wordt meer suiker in Brazilië gereserveerd voor verwerking tot bio-ethanol. Daar staan grote oogsten in met name India en Thailand wel tegenover.

Internationale zuivelprijzen zijn in juli het hardst gedaald.
Internationale zuivelprijzen zijn in juli het hardst gedaald. - JCB

Plantaardige olie

De prijs van plantaardige oliën daalde 2,9%. Het is alweer de zesde maand op rij dat de gemiddelde prijs van onder meer soja, palmolie en koolzaad daalt. De prijsindex ligt nu op het laagste niveau sinds 2,5 jaar. De oorzaak ligt vooral in een zwakke vraag naar palmolie terwijl de markt voor soja in het teken staat van het handelsconflict tussen China en de VS. De Chinezen hebben een heffing van 25% ingesteld op Amerikaanse soja.

De VS exporteren daarom steeds meer naar de EU, maar moeten daarvoor wel de prijs verlagen want normaliter is die markt vergeven aan de Brazilianen en Argentijnen. De prijs van koolzaad steeg wel in juli omdat de vraag naar biodiesel toeneemt en droogte de oogstvooruitzichten geen goed gedaan heeft.

De prijsindex voor vlees is van alle grondstoffen de meest onbetrouwbare. Het probleem is dat een relatief kleiner volume vlees wordt verhandeld en bovendien de prijzen niet tijdig voor de FAO-rapportage binnen zijn. In juli zijn prijzen volgens FAO met circa 1,9% gedaald. Prijzen van rundvlees, varkensvlees en pluimveevlees zou gedaald zijn. Alleen voor schapenvlees wordt volgens de FAO meer betaald en wel omdat vanuit China en de VS meer wordt geïmporteerd.

JCB

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken