Startpagina Schapen

Wolven doodden veel meer schapen in Nederland

Het aantal schapen dat dit jaar in Nederland door wolven is gedood, ligt nu al fors hoger dan voorgaande jaren. Dit jaar zijn er al zeker 134 schapen gedood door een wolf, tegenover 21 vorig jaar, blijkt uit cijfers van het kennis- en adviescentrum BIJ12/Faunafonds. Van vier dode schapen moet DNA-onderzoek nog uitwijzen of een wolf inderdaad de dader was.

Leestijd : 1 min

De afhandeling van schade die wolven toebrengen is door de provincies uitbesteed aan het BIJ12/Faunafonds. Vorig jaar werd ruim 10.000 euro uitgekeerd aan schapenhouders. Dit jaar ligt het bedrag vooralsnog op een kleine 15.000 euro. Voor een flink aantal schapen moet nog worden bepaald op hoeveel schadevergoeding hun eigenaren recht hebben. In 2016 waren er wel meldingen, maar uit onderzoek kwam vast te staan dat wolven niets met de dode dieren te maken hadden. In 2015, het jaar dat de wolf na ruim 150 jaar afwezigheid voor het eerst weer in Nederland opdook, bleken acht schapen te zijn gedood door een wolf. Daarvoor werd 1.515 euro uitgekeerd.

BELGA

Lees ook in Schapen

Blauwtong op vermoedelijk 2.250 bedrijven in Nederland

Veeteelt Het aantal Nederlandse veebedrijven met (vermoedelijk) blauwtong onder de dieren is opgelopen tot meer dan 2.250. Bij bijna 1.490 bedrijven staat de besmetting vast, bij zo'n 770 bedrijven is er een ernstig vermoeden dat de ziekte is uitgebroken. Dat blijkt uit gegevens van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
Meer artikelen bekijken