Startpagina Schapen

Wolven doodden veel meer schapen in Nederland

Het aantal schapen dat dit jaar in Nederland door wolven is gedood, ligt nu al fors hoger dan voorgaande jaren. Dit jaar zijn er al zeker 134 schapen gedood door een wolf, tegenover 21 vorig jaar, blijkt uit cijfers van het kennis- en adviescentrum BIJ12/Faunafonds. Van vier dode schapen moet DNA-onderzoek nog uitwijzen of een wolf inderdaad de dader was.

Leestijd : 1 min

De afhandeling van schade die wolven toebrengen is door de provincies uitbesteed aan het BIJ12/Faunafonds. Vorig jaar werd ruim 10.000 euro uitgekeerd aan schapenhouders. Dit jaar ligt het bedrag vooralsnog op een kleine 15.000 euro. Voor een flink aantal schapen moet nog worden bepaald op hoeveel schadevergoeding hun eigenaren recht hebben. In 2016 waren er wel meldingen, maar uit onderzoek kwam vast te staan dat wolven niets met de dode dieren te maken hadden. In 2015, het jaar dat de wolf na ruim 150 jaar afwezigheid voor het eerst weer in Nederland opdook, bleken acht schapen te zijn gedood door een wolf. Daarvoor werd 1.515 euro uitgekeerd.

BELGA

Lees ook in Schapen

Hoe bereid je de aflamperiode goed voor ?

Schapen Op sommige bedrijven zijn de eerste lammeren al geboren, maar voor de meeste bedrijven vinden de geboorten plaats tussen half februari en april. De geboorteperiode is de meest delicate, maar ook de belangrijkste periode voor een schapenbedrijf. Het aantal lammeren is bepalend voor de rendabiliteit, maar het moeten wel levende en finaal verkoopbare lammeren zijn.
Meer artikelen bekijken