Startpagina Vleesvee

Nationale witblauwprijskamp van Libramont

De speciale witblauwprijskamp van Libramont was aan zijn 30ste editie toe. In de grote ring namen meer dan 200 dieren deel (2 stieren, 8 vaarzen, 6 gekalfde vaarzen en 6 koeien was de Vlaamse inzending) en werden gejureerd door een opvallend jonge zeskoppige jury.

Leestijd : 7 min

Zoals gewoonlijk was de jurysamenstelling grotendeels een Waalse aangelegenheid en dit jaar werd beroep gedaan op Stijn Veulemans als enig Vlaams jurylid.

De vaarzenreeksen: dagkampioene Emprunte voor Dalida

De 82 aanwezige vaarzen werden verdeeld over negen reeksen.

De eerste en jongste reeks was voor de toekomstige dagkampioene Emprunte d’Embise (Vidal x Sarko) behorende aan Christian & Laurent Leleux. Emprunte heeft een zeer mooie ronde achterhand met een mooie spierbelijning, fijn beenwerk met een mooi cilindrisch middenstuk en bevleesd schouderblad. Dalida’t Hof ter Zilverberg (Jet-set x Sjaka Zoeloe) van eig. Van Bellegem plaatste met haar finesse en puurheid zich als tweede terwijl Viscose de Montigny (Hazard x Occupant) met haar brede achterhand van eigenaars Chr. F. Baudoin & Ch. Dubois het podium afsloot.

Hotesse du Fond de Bois (Januzaj x Attribut) van Monfort JP toonde heel wat gabarit, breedte en finesse. Zij klasseeerde zich als eerste voor stalgenoot Heroque du fond de Bois (Econome x Grommit) en derde werd de wat lichtere Azalee de Steinbach (Econome x Dartagnan) van JL & P. Hubert.

Cagnotte

Na enkele jaren afwezigheid nam de fokkerij de Centfontaine van B. Mahoux S.A. terug deel aan deze nationale prijskamp en met Cagnotte (Tatayet x Kimono) behaalde ze meteen de eerste prijs in haar reeks. Een mooi vleesbeest met correct beenwerk, iets wat in deze serie niet onberispelijk was. Ook hier klasseert JL Hubert & Fr. Moussebois met Azur de Steinbach (Saffran x Imperial) zich op de tweede plaats gevolgd door Hebreuse du Fond de Bois (Econome x Panache) van eigenaar Monfort met een dier met veel macht, mooie schouder en heel wat finesse in het beenwerk.

Terug Monfort aan de kop in de volgende reeks, met nu Gloria du fond de Bois. Nochtans minder gelijnd dan haar concurrenten. Haar machtuitstraling heeft haar de gelegenheid gegeven om de zeer elegante Levée de Berligant (Hazard x Lennie) van eigenaar JF. Mathieux en Lucia van Daisel (Nevada x Ichor) met een zeer pure achterhand maar minder bevleesde ruglijn van eigenaar G. Perin & L. Goddeeris achter zich te houden.

Vader en zoon Coheur waren ook aan de beurt met Berceuse de Fooz (Courtois x Argan). Het is een vaars met veel volume, een brede achterhand, fijn beenwerk en open voorhand. Ze werd gevolgd door de pure Notoriété du Sart (Toscan x Imperial) van R. & M. Beaudoin en Luce de Cras Avernas (Courtois x Obus) van eigenaar J. Lallemand-Dantinne die wat minder spierbelijning en grover toonde.

Intacte du Pouhon

Intacte du Pouhon (Grommit x Sheriff) van JM & Jph George heelde eveneens de eerste plaats. Een vrouwelijk dier met een mooie bassin en finesse. Zij gaat de ook zeer goedgevormde Coquette (Tilouis x Sheriff) van JP. Thibaut-Wynen vooraf en de magerste met toch mooie belijning Victoria de Bomal (Glaieul x Manitou) van de fam. Houard.

Bij de volgende reeks moest beroep gedaan worden op de juge-arbiter. Kardashian de Bierwa (Golden Bull x Or) van H. Duchene & D. Pierard en Maeva de la Ferme des Croix (Davidson x Grommit) van G. Vanderbecq. De arbiter besliste voor Kardashian, een elegante vaars met complete look zowel in voor als achterhand. Maeva is een zeer fijne vaars met een mooie staartinplanting. Terwijl Bricole de Fooz (Hazard x Noceur) het trio afsloot.

Harissa des Amandiers

Harissa des Amandiers (Noceur x Panache) straalt heel wat klasse uit met een perfecte gang. Ombrelle du Laury (Imperial x Orme) van eig. Denis B. had een sterke voorhand maar was minder elegant in haar bekken. Ze werd gevolgd door de wat lichtere Vipere de Remichampagne (Jubilaire x Imperial) van de fam. Nicks.

In de laatste reeks ongekalfde vaarzen werd Star de la Cleuzeur (Paravent x Tilouis) van St. Jossaert door tussenkomst van de arbiter eerste geplaatst. Deze krachtige vaars met veel voorhand kreeg de voorkeur op Ganache du Fond de Bois met een brede achterhand. Terwijl op de derde plek, de wat lichtere maar pure Fabuleuse de Somme (Sheriff x Imperial) eindigde.

De gekalfde vaarzenreeksen: Karaat van Terbeck met machtuitstraling

Bij de gekalfde vaarzenreeksen waren 27 dieren verdeeld over drie reeksen. Réactive du Ry Neuf Moulin (Imperial x Benhur) van de fam. Wylock wint in haar reeks door haar puurheid, finesse en mooie evenwichtige bespiering. Tweede werd Turquoise de Roupage (Hazard x Argan) van Ph. Collignon die iets lichter uitviel, gevolgd door Piri van de Sysloberg (Kilowatt x Germinal) van fam. Brouckaert I.

Kandy du Champs des Oies (Benhur x Orme) van eig. C. Poncelet werd eerste geplaatst. Haar magere conditie en vleesbelijning straalde heel wat klasse uit. Ze werd gevolgd door Assurée de Fooz (Occident x Attribut) van E. Coheur en Deborah des Keutures (Hazard x Bali) van eig. A. Pestiaux.

In de laatste reeks zagen we de toekomstige kampioene, Karaat van Terbeck (Fiacre x Imperial) eig. van fam. Roggen & P. Vranckx. Karaat behaalde reeds in 2016 het kampioenschap vaarzen in Libramont. Haar machtuitstraling gekoppeld aan een zeer brede diepgebilde achterhand laten geen kans om haar in haar reeks te onttronen. Met lede ogen moest de 7 cm kleinere en 100 kg lichtere Alto de Saint Fontaine (Attribut x Juventus) van de Fam. Lamontagne haar meerdere erkennen, gevolgd door Aurora de Centfontaine (Tilouis x Muscadet) van de fam. Mahoux.

De koeienreeksen: Java is de compleetste

Er waren zes koeienreeksen voor 61 koeien.

De eerste reeks ging naar Luxueuse du Sart (Imperial x Jalon) van R. & M. Baudoin. Het gaat om een zeer imposante jonge koe die zeer compleet overkomt. Zij ging Gelatine de la Chevalerie (Benhur x Imperial) van Cl. Y. Piret met een indrukwekkende achterhand vooraf, gevolgd door Inaugurée de Berlgant (Lennie x Germinal) van M. Baudoin & JFR. Mathieux die veel finesse vertoont.

Java van de Hondelee (Imperial x Panache) van de fam. Van Bellegem is de compleetste. Ze heeft een uitzonderlijke voorhand overgaande in een brede rug met geronde rib en een ronde gebalde achterhand. Een bom van een koe. Java is de volle zuster van Jet-set. Zij werd later met eenparigheid van stemmen verkozen als kampioenkoe. Zij werd gevolgd door Jeanne de Cras Avernas (Or x Specimen) van J. lallemand–Dantinne, een koe die in de reeks de meeste puurheid uitstraalde. Derde werd Holiday de Bierwa (Sheriff x Harpon) van H. Duchene & D. Pierard die ook veel kracht uitstraalde met een brede achterhand.

Nelly de jassogne (Imperial x Liberal) van eigenaar Crevits laat veel volume zien. Naast haar stond Elite du Fond de Bois (Imperial x Liberal) die wat krachtontwikkeling miste, gevolgd door Hyacinthe de Bierwa (Or x Impartial) van H. Duchene & D. Pierard. Die laatste was een zeer correct dier maar vertoonde wat te opvallend vetaanleg.

Terug de fam. Coheur in een volgende reeks, ditmaal met Rose de Fooz (Argan x Germinal), een wat grotere koe met veel finesse en diepte. Het dier werd gevolgd door Razzia de Tohogne (Imperial x Ironique), met een brede achterhand maar grover.

De voorlaatste reeks koeien werd beheerst door Caboche de Biert (Attribut x Samourai) van de fam. Daxhelet-Rabeux. Met een mooie fijne staartinplanting en met de meest expressieve achterhand van de reeks, ging ze Elegance de la Chevalerie (Argan x Occupant) en Pie du Petit Juju (Sauveur x Notez-le) vooraf.

De oudste reeks koeien ging naar grijs witte Valderonne des Pres al Basses (Imperial x Fetiche) van eig. L. Fameree die het meest correct overkwam. Cachemire de Somme (Liberal x Lasso) van eig. Van Bellegem vertoonde wat zwakte in de rug. Derde, maar beste vleeskoe van de reeks werd Super Star de Centfontaine (Panache x Emigré) van B. Mahoux, maar deze vertoonde een beenwerkprobleem.

De stierenreeksen: Cactus iets imposanter

25 stieren in 5 reeksen werden in de namiddag gejureerd.

Cardinal de Centfontaine (Jetset x Noceur) won de eerste stierenreeks. Een stier vol ronding en met heel wat spierbelijning. Terug een stier van de stal de Centfontaine won de tweede reeks, dit maal Beckham (Imperial x Panache), die naast zijn bevleesheid merkelijk meer groei vertoonde.

In de derde reeks haalde Benevole de Fooz (Banjo x Attribut) alles uit zijn rijkbespierde achterhand.

In de voorlaatste reeks konden Figaro de Heers (imperial x Gamin) van G. Corswarem uit Heers en Koko van de Paddenhoeve (Orval x Imperial) van H. Redant uit Ottergem de eerste plaats laten aan Tarzan de Cobreville (Poltron x Harpon). Tarzan is een zeer complete stier die een ietsje meer achterhandbevleesdheid liet zien.

De laatste reeks ging niet zonder slag of stoot. De toekomstige dagkampioen Cactus de Moligna (Lennie x Genievre) 1.434 kg, 1,52 m van B. Renard & V. Ramelot moest in zijn reeks na consultatie van de arbiter het afleggen tegen Paisible de Maffe (Soucieux x Imperial) 1.298 kg, 1,50m van D. Baudoin. Cactus leek iets imposanter en toonde een mooie schouderbevleesdheid terwijl Paisible meer belijning en fijner beenwerk vertoonde.

De vrouwelijke dieren met kalf: harmonieus vleesduo

De titel ging naar kampioene Java de Hondelee met haar kalf Duchesse (v. Vuiton) van fam. Van Bellegem uit Spy. Het ging volgens de jury om een harmonieus vleesduo.

Tekst en foto’s: Olivia Germeau

Lees ook in Vleesvee

Meer artikelen bekijken