Startpagina Groenten

Groenten enkel beregenen wanneer nodig

De droogte zorgde ervoor dat de zomeroogst bij verschillende groenten slecht was. Bij bonen en erwten spreekt men van veel lagere opbrengsten dan normaal. Voor de herfstoogst is de regen welkom. Komt die er niet, dan kan irrigatie nodig zijn.

Leestijd : 2 min

Bedrijfsleider bij het Proefcentrum voor de Groenteteelt (PCG) Luc De Reycke kon voor verschillende teelten zeggen of er nog iets te redden viel. Dat hangt af van de hoeveelheid neerslag die gevallen is, en dat is in elke streek anders. “De problematiek is voor een stuk weg doordat het tussen 5 en 10 augustus op de meeste plaatsen geregend heeft.”

Een teelt waarbij beregening erg belangrijk is, is bloemkool. “De tweede vrucht bloemkool is aan het groeien en de beregeningsperiode komt vooral de laatste weken. Moest het nog droog zijn in september, dan moet er opnieuw beregend worden”, vertelt hij.

Sluitkool, zoals rode en witte kool, en spruitkool zijn dan weer teelten die normaal niet of weinig beregend worden omdat die diep wortelen om water te zoeken. “Het is pas als het niet anders kan dat men er beregening op zal zetten.”

Van prei kan je de productie, maar ook de kwaliteit, nog laten toenemen. Bij prei die te droog staat krijg je problemen met trips. “De preiplant heeft water nodig om te groeien. Zo niet, dan zal de bestrijding van trips moeilijk lukken.”

Boontjes en spinazie die nog ingezaaid konden worden, staan nog vrij jong. Daar heeft het nu al voldoende geregend zodat niet ingegrepen moet worden. “Het valt nog af te wachten hoeveel regen er valt, om te zien of beregening verder nog nodig is.”

MV

Lees ook in Groenten

Uientelers zijn voorbereid voor de toekomst

Groenten Op 24 januari 2023 organiseerde het Departement Landbouw en Visserij een studienamiddag met als thema ‘Uien telen in een veranderend klimaat’. Dankzij het gevarieerde programma waarin diverse thema’s als bemesting, irrigatie, bewaring en afzetmarkt aan bod kwamen, konden we rekenen op meer dan 100 aanwezigen.
Meer artikelen bekijken