Groenten enkel beregenen wanneer nodig

Wordt september droog, moet men nadenken over irrigatie.
Wordt september droog, moet men nadenken over irrigatie. - LBL

Bedrijfsleider bij het Proefcentrum voor de Groenteteelt (PCG) Luc De Reycke kon voor verschillende teelten zeggen of er nog iets te redden viel. Dat hangt af van de hoeveelheid neerslag die gevallen is, en dat is in elke streek anders. “De problematiek is voor een stuk weg doordat het tussen 5 en 10 augustus op de meeste plaatsen geregend heeft.”

Een teelt waarbij beregening erg belangrijk is, is bloemkool. “De tweede vrucht bloemkool is aan het groeien en de beregeningsperiode komt vooral de laatste weken. Moest het nog droog zijn in september, dan moet er opnieuw beregend worden”, vertelt hij.

Sluitkool, zoals rode en witte kool, en spruitkool zijn dan weer teelten die normaal niet of weinig beregend worden omdat die diep wortelen om water te zoeken. “Het is pas als het niet anders kan dat men er beregening op zal zetten.”

Van prei kan je de productie, maar ook de kwaliteit, nog laten toenemen. Bij prei die te droog staat krijg je problemen met trips. “De preiplant heeft water nodig om te groeien. Zo niet, dan zal de bestrijding van trips moeilijk lukken.”

Boontjes en spinazie die nog ingezaaid konden worden, staan nog vrij jong. Daar heeft het nu al voldoende geregend zodat niet ingegrepen moet worden. “Het valt nog af te wachten hoeveel regen er valt, om te zien of beregening verder nog nodig is.”

MV

Meest recent

Meest recent