Twintigste oldtimerrally staat stil bij Vierzon-tractoren

Het Franse  tractormerk Vierzon komt in de  aandacht te staan tijdens de  oldtimerrally.
Het Franse tractormerk Vierzon komt in de aandacht te staan tijdens de oldtimerrally.

Naar jaarlijkse traditie richten de vrienden van de Gouden Osse op de tweede zondag van september een rondrit langs bewegwijzerde wegen voor oldtimertractoren in. Dit evenement wordt georganiseerd in samenwerking met de Oude Trekkerclub Roeselare.

De eigenaars van de tractoren komen reeds in de vroege voormiddag met hun tractor aan, zodat het grote publiek ze dan al kan bewonderen. Om 13.15 uur starten de ongeveer 130 deelnemers dan voor de rondrit van ongeveer 20 km in het Torhoutse ommeland,met een stop langs de Daalderstraat in Lichtervelde.

Ter gelegenheid van de 20e editie kan het publiek naast de deelnemers aan de rally ook het volledige gamma Vierzon-tractoren bewonderen. Dit illustere Franse merk, dat van 1933 tot 1964 naast dorsmachines ook tractoren bouwde, wordt tijdens deze lustrumeditie extra in de bloemetjes gezet. De Société Française de Vierzon was eind de jaren 1800 al bezig met de bouw van stoomlocomobielen en dorsmachines,maar zag in de jaren ’30 de mechanisatie zijn intrede doen. Daarom bouwde het verdere op het principe van de gloeikopmotor, een lagedrukmotor die werkt volgens het tweetaktprincipe. Decennia lang viel dit concept bij de gebruikers door zijn robuustheid, eenvoud en betrouwbaarheid in de smaak, maar midden de jaren ’50 werd de concurrentie met elektrisch gestarte moderne tractoren voorzien van driepuntshef zo groot, dat de Société Française in allerijl op zoek moest naar moderne alternatieven. Die overschakeling was geen voltreffer en leidde zelfs tot het bankroet. Begin de jaren ’60 werd de SFV overgenomen door Case.

Van ieder ooit gebouwd model wordt één tractor in de ring geplaatst, de andere Vierzon-tractoren worden op het showterrein verzameld en vormen één kolonne tijdens de rondrit. In totaal zullen meer dan 125 Vierzon-tractoren de terreinen betreden.

De oldtimerrally Gouden Osse vindt plaats op en rond het terrein van Bistro den Gouden Osse gelegen langs de Ruddervoordestraat 195 te Torhout op zondag 9 september 2018. Het evenement is doorlopend vanaf 10u tot 18u voor het publiek toegankelijk. De inkom alsook de parking zijn gratis.

Meer info via Geert Declercq per mail op declercq.geert@telenet.be of per telefoon op 0491/61.04.13

Meest recent

Meest recent