Startpagina Melkvee

Boerenbond vindt nieuwe voorwaarden FrieslandCampina voor melkveehouders ‘onaanvaardbaar’

De Boerenbond is niet te spreken over het feit dat FrieslandCampina vanaf 1 januari 2019 nog enkel melk wil afnemen van melkveehouders die weidemelk leveren die voldoet aan specifieke kwaliteitscriteria en duurzame bedrijfsvoering. Hierdoor dreigen 140 bedrijven hun afzet te verliezen. Als eerste protestactie annuleert de landbouworganisatie een op 19 september gepland bezoek aan FrieslandCampina van de sectorvakgroep Melkvee.

Leestijd : 1 min

Frieslandcampina hanteert hierbij volgens de Boerenbond criteria van de Stichting Weidegang in Nederland. "Vooral de noodzakelijk omgang van de huiskavel (weide, nvdr) is voor heel wat Vlaamse melkveehouders niet realiseerbaar. De kavelstructuur in Vlaanderen is immers veel meer versnipperd dan in Nederland. Heel wat leveranciers kunnen dan ook niet voldoen aan de vooropgestelde eisen en worden met de rug tegen de muur gezet", aldus de landbouworganisatie.

Het nieuwe contract biedt bovendien geen enkele garantie voor toekomstige afzet. Dat FrieslandCampina vanaf 1 februari 2019 geen melk meer wil ophalen bij melkveehouders die niet aan de nieuwe criteria voldoen, neigt volgens de Boerenbond "naar een collectieve opzegging van leveranciers". "Het is dan ook aangewezen dat het bedrijf, conform de interprofessionele afspraken, meedenkt over mogelijke alternatieve oplossingen die de continuïteit van de betrokken melkveebedrijven garanderen. FrieslandCampina moet een haalbare oplossing uitwerken zoals het deed bij de vorige herstructurering in 2015", aldus de Boerenbond.

Belga

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken