Startpagina Actueel

Seizoensstart in weiden en andere gewassen

In een vorig artikel bespraken we de seizoensstart bij granen. Ook in weiland en andere gewassen komt deze seizoensstart er aan.

Leestijd : 2 min

Weiden

Ook gras bemest je liefst vroeg. Cyanamide aan 400 kg/ha, vloeibare N of ammoniumnitraat of samengestelde meststoffen zijn hier het meest aangewezen. Cyanamide werkt best bij zonnig weer en minstens 10° C. Dien dit toe op droog gewas. Het geeft een ontsmettende werking naar parasieten (leverbot, emelten…) en is zeker in lager gelegen vochtige weiden aan te raden. Het werkt pH- verhogend en heeft een nevenwerking op onkruid, maar minder in korrelvorm dan de vroegere poedervorm.

Bij vloeibare N gebeurt dit best in combinatie met een herbicide.

Primus aan 50 ml/ha heeft reeds bij koudere omstandigheden voldoende werking tegen de meest voorkomende onkruiden; paardenbloem, boterbloem, muur, herderstasjes in kleiner stadium. Later wordt beter Primstar (=Primus + Starane) + MCPA/2.4 D gebruikt.

Vlas

De zaai van vlas staat voor de deur. Ook hier zal zeker rekening moeten gehouden worden met de hogere reststikstoffen, die niet alleen in Vlaanderen maar zeker ook in Wallonië beduidend hoger liggen. Een totale stikstofgift van 115 eenheden per ha is de regel, al houden sommige telers het op max 95-100 eenheden.

Hiervan moet de reserve van laag 0-30 en 30-60 afgetrokken worden. De kleine behoefte die hier dus nog rest kan gerust als vloeibare vorm eventueel samen met de onkruidbestrijding gegeven worden.

Aardappelen

Het planten van aardappelen zal weldra op gang komen. Zeker in deze streken (percelen) die geschikt (bedoeld) zijn voor vroege aardappelen.

Weet dat Vydate terug is voor het behandelen tegen aaltjes! Maak er gebruik van, maar let op de 120 dagen veiligheidstermijn die dit product kent. De vroegste aardappelen worden meestal reeds voor die 120 groei dagen gerooid.

Ook ontsmetten naar rhizoctonia (Moceren, Symphonie,…) verdient nog meer aandacht !

Bloemkool

Door de schorsing van chloorpyrofos verdient de plantbakbehandeling meer aandacht.

Een zeer precieze toepassing van de maximaal toegelaten wettelijke dosis van Tracer 12ml/1.000pl, Boomerang 48/1.000pl, Conserve pro 48 ml/1.000pl wordt het sleutel moment in koolvliegbestrijding. Aangieten met deze middelen kan nu wettelijk ook. Vooral in de intesievere koolgebieden wordt dit een uitdaging !

Lieven Van Ceunebroeck

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken