Startpagina Varkens

Geen algemeen afschot, landbouwers opgevolgd

Op een breed overleg met alle actoren is vrijdag op het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) een stand van zaken opgemaakt na de vaststelling van twee everzwijnen met Afrikaanse varkenspest in de gemeente Etalle (provincie Luxemburg). Er komt geen algemene afschot van everzijnen in België zoals gevraagd door het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) en tientallen kleinere (bio)-houders en grotere varkensbedrijven worden systematisch opgevolgd door het FAVV.

In de beschermingszone van 10 kilometer rond de haard worden 67 varkenshouders systematisch opgevolgd door het FAVV. "Dat zijn varkensbedrijven en varkenshouders die worden gevolgd door het FAVV", zegt woordvoerster Dorine Van Geert. Het is niet zo dat bij alle 67 varkenshouders stalen zijn genomen, wij volgen deze varkenshouderijen systematisch op, licht Van Geert toe. Volgens Paul Cerpentier, ondervoorzitter van ABS die het overleg bijwoonde, betreft het een 60-tal kleinere (bio)houders en vijf grotere varkensbedrijven. Ook de afvoer van varkens wordt door het FAVV gemonitord. Naast de...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Varkens

Kraamstalindex zorgt effectief voor betere prestaties in de kraamstal

Varkens Uit onderzoek van de KU Leuven blijkt dat de introductie van de kraamstalindex binnen de Vlaamse Piétrain Fokkerij (VPF) effectief geleid heeft tot betere prestaties in de kraamstal. Zowel in de eigen bedrijven van de VPF als binnen de ILVO-testwerking eindberen nam de vitaliteit van biggen toe tussen 2019 en 2023, terwijl erfelijke gebreken en sterfte afnamen.
Meer artikelen bekijken