Startpagina Economie

Tarweprijs in vierde kwartaal omhoog

De tarweprijs zal in het vierde kwartaal weer stijgen, denkt ABN Amro. In een analyse van de markt wijst de bank op de invloed van lagere oogsten in Europa, het Amerikaanse monetaire beleid en de handelsoorlog tussen de VS en China. Voor maïs geldt dat alleen zware regenval in de VS de prijs van vrij lage niveaus kan afhalen.

Leestijd : 3 min

De prijs van tarwe steeg in de eerste helft van dit jaar doordat steeds meer producenten sceptisch werden over de te oogsten hoeveelheden tarwe, aldus senior econoom Casper Burgering. Vooral het warme weer en de relatief lage regenval in Europa was reden voor pessimisme over het aanbod.

Sinds mei daalt de tarweprijs weer. De markt voor tarwe wordt beïnvloed door de handelsoorlog tussen de VS en China, aldus Burgering. De VS heeft importheffingen ingesteld tegen Chinese producten. In het pakket van vergeldingsmaatregelen heeft China een importtarief van 25% opgenomen voor tarwe uit de VS. Dat zorgt ervoor dat ook hier de handelsstromen veranderen en dat de prijs in de VS daalt. Verwacht wordt dat China een beroep zal doen op Rusland, dat de laatste jaren een steeds belangrijkere leverancier van granen is geworden.

Monetair beleid

Niet alleen het beleid van de regering Trump speelt een rol. Ook het monetaire beleid van de VS zoals dat wordt gemaakt door de Federal Reserve speelt tevens een rol. Tot ergernis van Trump kiest de Amerikaanse centrale bank voor een afbouw van het stimulerende monetaire beleid. De rente die de centrale bank aan commerciële banken rekent, is verhoogd en commerciële banken geven dit nadeel door aan hun klanten.

De waarde van de Amerikaanse dollar neemt door de aanpassing van het monetaire beleid toe. Aan het einde van het vierde kwartaal van 2018 is een euro volgens het Economisch Bureau van ABN Amro $1,15 waard. De euro komt van een top van $1,25 dit jaar.

De sterkere dollar maakt dat Amerikaanse tarwe op de wereldmarkt in prijs moet worden verlaagd om aantrekkelijk te blijven. Wanneer deze dalende trend doorzet, kan dat volgens Burgering een reden zijn voor boeren om hun tarwe-areaal verder af te bouwen en een ander gewas te beplanten.

Het Ministerie van Landbouw in de VS (USDA) verwacht dat het mondiale aanbod van tarwe dit seizoen met bijna 2% daalt, terwijl de vraag constant blijft. In Europa – van West tot Oost - speelt het warme zomerweer de productie parten. Het is de verwachting dat de productie dit seizoen veel lager ligt dan in het voorgaande seizoen.

Maïs

Ook de markt voor maïs staat onder invloed van de handelspolitiek van de VS, zij het in dit geval meer met betrekking tot de ontwikkelingen rondom NAFTA. Mexico is de grootste afnemer van maïs uit de VS. Eind augustus werd bilateraal afgesproken dat landbouwproducten vrij blijven van importheffingen. Daardoor nam de prijs toe, maar deze stijging was van korte duur. De prijs van maïs staat momenteel opnieuw onder druk doordat de oogst in de VS – de grootste producent van maïs in de wereld – zeer positief verloopt.

De geoogste hoeveelheid ligt eind september al op 16% van het totaal en dat is een veel hogere oogstsnelheid dan in voorgaande jaren. ABN Amro verwacht dat het overvloedige aanbod in de VS de prijstrend de rest van dit jaar zal dicteren. Het goede nieuws is dat de vraag naar maïs robuust blijft. Zo is in de VS de export van ethanol – waar circa 30% van de totale oogst van maïs in de VS voor wordt gebruikt – in het eerste halfjaar van 2018 al met 33% op jaarbasis toegenomen.

Desondanks drukt het aanbod zijn stempel voor de rest van dit jaar en dat houdt de prijs relatief laag. Alleen een meer dan gemiddelde regenval in de VS kan het tij nog keren, aldus Burgering.

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken