Franse kwekers van Bressekip huldigen drie Belgische brasserieën en Gentse burgemeester
Uit erkentelijkheid voor hun inspanningen om met echte Bressekip te werken in hun keuken, huldigt de Confrérie des Poulardiers de Bresse voor het eerst drie Belgische brasserieën. Tijdens een ceremonie van het broederschap in het Gentse stadhuis werd ook burgemeester Daniël Termont (sp.a) in de bloemetjes gezet.

Brasserie Pakhuis (Gent) kweekt samen met Dock's (Antwerpen) en La Quincaillerie (Brussel) ruim tien jaar Bressekip op een eigen boerderij in La Chapelle Naude in de Bourgognestreek. Dat gebeurt via een streng lastenboek, want de Bressekip is al zestig jaar een product met een officieel erkende herkomstbenaming (AOP). Op hun hoeve Le Devant worden op jaarbasis ruim 6.500 Bressekippen vanaf kuiken opgekweekt, geslacht en verwerkt.
"We hebben gekozen voor een product met authenticiteit en smaak", zegt CEO Dimitri De Cuyper. Met bijkomend 8 hectare grond wil hij tegen 2019 op jaarbasis 10.000 Bressekippen kweken.
De aanpak is het Franse broederschap van kwekers niet ontgaan. De kwekers brachten daarom hommage aan de drie chefs uit de brasserieën "die met hun 'faire-valoir' voor een culinaire vitrine zorgen, waardoor de Belgische lekkerbekken de culinaire meerwaarde van een uitzonderlijk product kunnen erkennen".
De "poulardiers" huldigden ook burgemeester Termont, zelf fervent liefhebber van de Bressekip. Voor de kwekers is Termont voorts "een man van dialoog die zijn tijd en energie niet telt, maar ten dienste van zijn inwoners stelt".
In Frankrijk bestaan er meer dan duizend broederschappen die volgens traditionele rituelen gastronomische producten eren. Het broederschap van Bressekipkwekers telt 3.000 leden, onder wie de 170 kwekers die jaarlijks 1 miljoen kippen kweken. Die krijgen vier maanden tijd om te groeien, door hen de laatste twee weken onder meer botermelk te geven, krijgt het vlees een zachtere structuur en fijnere smaak.