F ulltime zaakvoerder kan je de 25 jaar oude Laurens Tack wel noemen, de winnaar van het Europacongres en de uitvinder van de Agromanager. Toen we hem wilden spreken, wou hij toch nog vlug zijn tractor aan de kant zetten. “Ik was bezig met sproeien, in de eerste plaats blijf ik natuurlijk fruitteler”, lacht hij. In het Waasland heeft hij een fruitbedrijf met Conference peren. “Ik heb al één derde van mijn ouderlijk bedrijf overgenomen, en ik ga op termijn heel hun fruitbedrijf overnemen. Zij hebben op hun bedrijf voornamelijk peren en een klein areaal appelen (Jonagored). Dat zou ik graag omvormen naar enkel peren. Omdat ik ook nog verder wou groeien heb ik Agromanager ontwikkeld aangezien de administratie namelijk de grootste bottleneck bleek te zijn in ons huidige bedrijf.”
Samen met Brent De Boey, die nu zijn collega is, wilde hij er iets aan doen en ontwikkelden ze Agromanager. Landbouwleven sprak met Laurens Tack over hun overwinning.
Kan je me vertellen hoe je ertoe kwam het te ontwikkelen?
Agromanager is een online administratiepakket waarmee een fruitteler al zijn administratie kan automatiseren. Dat was een grote schakel die ontbrak. Terwijl de machines steeds meer geautomatiseerd werden, bleef de administratie daarin wat achter en greep men nog te gemakkelijk naar pen en papier.
Ik ben nu aan het sproeien nu in mijn peer, in september volgend jaar gaan we oogsten en in mei het jaar daarop gaan we verkopen. Dat is anderhalf jaar tussen de start van de teelt en de eigenlijke verkoop. Dan is het moeilijk om bij te houden hoe lang je met iets bezig bent en welke kosten je allemaal maakt om die peer te telen. Maar vanuit dat oogpunt zijn we niet gestart. We wilden de traceerbaarheid naar voedselveiligheid verbeteren. Die traceerbaarheid is ook verplicht. Dat is zeer arbeidsintensief en daar heb je weinig opbrengsten van. Als we alles in één systeem gieten, kan je traceren van verkoop tot teelt, en kan je de opbrengst linken met de teelt.
Hoe lang ben je er al mee bezig?
Ik ben daar samen met Brent mee begonnen in het middelbaar. Hoewel het bedrijf op mijn naam staat, zie ik ons als twee gelijken aan het hoofd van het bedrijf. We begonnen 7 à 8 jaar geleden met het programmeren voor de eerste versie. We hebben er veel avond- en weekendwerk in gestoken. Begin 2018 ontstond uiteindelijk ons bedrijfje.
Wat is er uniek aan Agromanager?
Wij als fruitteler doen alles zelf: we telen, oogsten, bewaren en verpakken. Hoewel er nog zo’n type bedrijven zijn in Nederland en in Limburg, zijn er ook bedrijven die enkel fruit telen of bewaren of sorteren. Voor deze bedrijven is Agromanager natuurlijk nog interessanter. Het mooie aan de Agromanager is namelijk dat we het fruit een barcode geven. Hierdoor kan je weten waar het fruit is geweest. Er is dus een pakket ontwikkeld voor elk soort bedrijf. Vanuit een coöperatie of voor de teler zelf is het goed om te weten waar het fruit geweest is. Zo is er sprake van hoge traceerbaarheid.
Wat kost Agromanager?
Agromanager kost voor alle onderdelen tezamen €1.510 per jaar. Hardware en opleidingen worden apart verrekend, aangezien deze op maat van de klant worden afgestemd. Deze aankoop is dan ook éénmalig.
Is het moeilijk om iets te ontwikkelen in België?
Het ondernemen ligt wat in onze aard, denk ik. We zitten in de landbouw en mijn ouders zijn altijd al zelfstandigen geweest. Daarmee is de stap minder groot. Mijn ouders zijn de 2e generatie fruittelers, maar zij zijn volledig opnieuw opgestart. Wanneer je als jonge gast in het bedrijf van je ouders komt, blijf je lange tijd in de voetsporen van je ouders lopen. Met Agromanager heb ik de kans om zelf te bewijzen wat ik in mijn mars heb. Ook voor jezelf geeft deze prijs en Agromanager heel wat voldoening. Als je iets van jezelf hebt, is het je eigen verantwoordelijkheid: successen of nadelen heb je volledig aan jezelf te danken. Schrik heb ik nooit gehad. We zitten in de landbouw, wat niet de makkelijkste sector is, en dan heb je al wel wat doorstaan.
Bovendien waren we al wel wat langer bezig met het product en kwamen er al mensen naar ons toe met de vraag of zij het ook mochten gebruiken. We hadden dus al klanten nog voor het bedrijf was opgericht. We hebben ook een grote klant, een Nederlandse coöperatie, die 100 telers had meegebracht. Brent aarzelde in het begin wel een beetje, maar koos er uiteindelijk ook volledig voor.
Zie je ook een toekomst in de akkerbouw of de glastuinbouw?
In die sectoren bestaan er al verschillende online pakketten. Toen we in het begin zochten naar online pakketten in de fruitteelt, kwamen we steeds uit bij oplossingen voor de akkerbouw.
Hoe ben je in de wedstrijd verzeild geraakt?
Vanuit Europa wordt jaarlijks die wedstrijd georganiseerd. Ik ben lid van de Groene Kring, en heb daar verteld met wat ik bezig was. Daar wisten ze dat ik me ingeschreven heb bij de wedstrijd van het Innovatiesteunpunt. Ook ben ik actief als provinciaal kernlid. Op deze manier zijn ze bij mij terecht gekomen voor onze Belgische inzending. De Groene Kring vroeg dan aan mij of we wilden meedoen, en ik dacht: “Oké, waarom niet? Het grappige is dat voor die Europese wedstrijd elk land zijn eigen wedstrijd organiseert om de beste innovatie die hieruit komt naar de grote wedstrijd te sturen. Dat was bij ons zeker niet het geval (lacht).
We hadden wel echt weinig tijd om ons voor te bereiden. Donderdag vroegen ze het ons, en zondagavond moest het dossier al klaarliggen om het in te dienen. We wisten ook maar twee dagen voor de voorstelling dat we een presentatie moesten geven. Het was echt wel allemaal last minute.
Wat heb je dan gewonnen?
We kregen een trofee, een iPad en een drone met camera. En dat terwijl iedereen al presentaties gaf met mooie filmpjes. Wij stonden daar enkel met een diavoorstelling en wat uitleg. Het eerste dat we gaan doen is een filmpje maken, vanuit de lucht natuurlijk.
Maak je ook winst met Agromanager?
Daar kan ik niet direct antwoord op geven. We zijn eraan begonnen rond 2011. Alle tijd en moeite die we daarin hebben gestoken sinds dan, daar werd nooit iets voor aangerekend. Bij het verkopen hebben we wel een voordeel: de kosten die normaal in de ontwikkeling steken, hebben we niet gehad. Nu hebben we wel kosten, natuurlijk. Je moet weten dat de Agromanager niet duur is vergeleken met de prijzen van de concurrenten, waardoor we veel volk kunnen bereiken en wel de ontwikkelingen kunnen betalen.
Wie zijn je klanten?
Eigenlijk heel weinig Belgen. Op deze moment hebben we ongeveer 125 klanten en vijf ervan zijn Belgen. Het zijn vooral Nederlandse klanten, die mensen redeneren meer als manager en moeten het wat overkoepelend zien. Ik merk een verschil in
mindset
.
Wat zijn je toekomstplannen?
Vroeger wou ik het fruitbedrijf van mijn ouders overnemen en verder groeien. Maar met Agromanager erbij kan dit toekomst beeld wel veranderen. De slagzin van Agromanager is ‘Grow more Efficient’, wat zowel van toepassing is voor ons fruitbedrijf als voor Agromanager. Ik denk wel dat er interessante jaren aankomen.
MV