Startpagina Varkens

Peer lanceert digitaal meldpunt voor everzwijnen

Inwoners van de stad Peer kunnen via een digitaal meldpunt signaleren dat ze een everzwijn gespot hebben of schade door everzwijnen hebben vastgesteld. Die melding gaat vervolgens rechtstreeks naar de stad en de Wildbeheereenheid De Korhaan. Peer is de enige Limburgse gemeente met een dergelijk meldpunt. In een apart bericht meldt de Waalse overheid dat de varkenspest-epidemie nog niet over haar hoogtepunt heen is.

Leestijd : 2 min

Hoewel everzwijnen een verrijking voor de biodiversiteit zijn, kunnen de dieren ook zorgen voor omgeploegde weides, vraatschade, aanrijdingen en de overdracht van wildziektes naar varkens. De stad Peer werkt daarom samen met de Wildbeheereenheid De Korhaan om de populatie van everzwijnen onder controle te houden. Aangezien er een uitgestrekt gebied moet worden gemonitord, is een digitaal meldpunt via http://www.peer.be/everzwijnen in het leven geroepen. Zo kan er snel actie worden ondernomen om schade te voorkomen en te bestrijden.

"Bij ons weten is Peer de enige Limburgse gemeente met een digitaal meldpunt voor everzwijnen. Dat functioneert goed met de automatische verwittiging naar de Wildbeheereenheid", zegt burgemeester Steven Matheï (CD&V). De stad hoopt in de toekomst samen te werken met de omliggende gemeenten en wildbeheereenheden. Jagers mogen namelijk enkel in hun eigen jachtgebied jagen. Als alle samenwerkende gemeenten een gelijkaardig meldpunt hebben, kan de melding onmiddellijk naar alle gemeenten en wildbeheereenheden gaan. Zo zijn de jagers al op de hoogte wanneer een everzwijn de gemeentegrens oversteekt.

Varkenspest

De varkenspest-epidemie die half september uitbrak in de provincie Luxemburg is nog niet over haar hoogtepunt heen. "De piek is nog niet bereikt", bevestigde Waals minister van Landbouw René Collin (cdH) maandag in het Waals parlement.

Volgens de meest recente cijfers die dateren van begin deze maand zijn nu al 275 everzwijnen gecontroleerd, waarvan er 159 positief testten op Afrikaanse varkenpest. "We zitten nog niet in de neergaande fase van de epidemie", concludeert Collin uit die cijfers. Om de varkenspest in het zuiden van de provincie Luxemburg in te dijken, is sinds half oktober een sperzone ingesteld over een afstand van 13 kilometer tussen Valansart en Virton. Twee andere sperzones worden momenteel afgewerkt. De Waalse regering heeft daarvoor een budget van tot nog toe €435.000 vrijgemaakt. De origine van de epidemie is nog niet gekend, zei Collin. De ziekte heeft tot nog toe maar weinig impact op de consumptie van wild in België, zei de minister tot slot.

BELGA

Lees ook in Varkens

Mobiele buitenstal verhoogt dierenwelzijn bij biologische varkens

Varkens Mobiele buitenstallen zien we in Vlaanderen doorgaans vooral voor vlees- of legkippen. Dankzij een nieuw stalsysteem kunnen nu ook zeugen met hun biggen buiten op de weide rondlopen. De biologische varkenshouderij De Vleterbeek uit Poperinge is volgens BioForum de eerste met zo’n mobiele buitenstal.
Meer artikelen bekijken