Onderzoek maakt efficiënte yaconteelt mogelijk
Stilaan stijgt de verkoop van yacon in de markt. De telers houden de arealen nog beperkt omdat de vraag maar geleidelijk aan toeneemt. Efficiënt telen blijft belangrijk en dus onderzoekt het proefcentrum voor de groenteteelt (PCG) al verschillende jaren de teelttechniek. Ook worden verschillende rassen uitgetest. Het harde werk loont. Sommige rassen doen het consistent beter, zoals Morado.


Vorig jaar werd er al heel wat meer yacon verkocht in de supermarkten. Verschillende winkels van Carrefour, maar ook Bioplanet, gaven aan er verder mee te willen gaan. Carrefour verkoopt nog voornamelijk in Limburg.
Interesse in uitbreiden
In het kader van het Leader-project ‘Zin voor innovatie: start met nieuwe teelten!’ komen er werkgroepjes met onderzoekers en telers samen om hun ervaringen rond yacon uit te wisselen. “Zo komen we in het najaar opnieuw samen”, vertelt PCG-onderzoekster Annelien Tack. De yacontelers zitten verspreid over heel Vlaanderen, maar de meerderheid van hen is momenteel gevestigd in West-Vlaanderen. In het project van PCG zijn ook enkele Oost-Vlaamse telers betrokken die willen starten met de teelt.
De extra promotie rond yacon in het najaar van 2017 heeft er toe bijgedragen dat de meeste telers hun product vlot hebben kunnen verkopen. Dit jaar willen een aantal landbouwers dan ook uitbreiden om het aanbod te verhogen. De telers met een grotere oppervlakte yacon zijn meestal telers die hun afzet organiseren via de veiling. Telers met een kleine oppervlakte kiezen dan weer voor thuisverkoop, rechtstreekse verkoop aan restaurants of groothandel en korte ketenverkoop. “Of er meer telers bijkomen is moeilijk in te schatten. Het is immers niet evident om aan een grote hoeveelheid plantmateriaal te geraken.” Vooral naar parti
Promotie nodig
Want potentieel zit er wel in yacon. De opbrengsten zijn goed. De voorbije jaren varieerden die tussen 30 en 60 ton per hectare. “Het oogsten zal wel steeds arbeidsintensief blijven. De knol is ook gevoelig voor breken, en bij beschadiging wordt die gevoeliger. Aangezien de teelt zo arbeidsintensief is en de knollen voorzichtig aangepakt moeten worden, moet hier uiteraard een eerlijke prijs voor de landbouwer tegenover staan.”
Verder lijkt het dat alle groottes van knollen een bestemming kunnen vinden. Als men ze verkoopt in schaaltjes, kan een kleinere sortering gebruikt worden. Verkoopt men ze vrij, dan mogen ze gerust wat groter zijn. De erg grote knollen zouden dan weer hun toepassing kunnen vinden in de verwerking. “Maar de consument kent het product nog niet al te goed, dus is er echt nood aan promotie van het product. Op die manier kan de afzet langzaamaan groeien.”
Rassenproef
Pas op bij vorst
Wat betreft bodemsoort en bemesting is het gewas niet zo veeleisend. Yacon kan veel omstandigheden verdragen, maar kent toch zijn grenzen. “Door de warmte en de droogte deze zomer moesten we wel irrigeren. De plant moet aan de groei blijven. We hebben in het verleden al gemerkt dat bij minder vocht de plant nog wel groeit, maar minder opbrengst geeft.”
Yacon is een kortedagplant, wat betekent dat de knollen pas goed groeien op het einde van het seizoen. “Des te langer het seizoen duurt, des te hoger wordt de opbrengst”, tipt Tack. Echter, de knollen bestaan voor bijna 90% uit vocht en zijn hierdoor wel gevoelig voor vorst. Na één nacht vorst in september merkten de PCG-onderzoekers een beetje zwartverkleuring aan de bladeren, maar voor het grootste deel bleven de planten groen. “Enkele bladeren met zwartverkleuring kan niet veel kwaad. Maar als het meer vriest en het overgrote deel van de bladeren kapot gaat, valt de fotosynthese weg en kunnen de knollen niet meer groeien.” Dan is het tijd om te oogsten.
Herbicidenproef