Startpagina Economie

FrieslandCampina wil mozzarellafabriek Bree sluiten

FrieslandCampina wil zijn mozzarella-productielocatie in Bree sluiten. Dat heeft de Nederlandse zuivelcoöperatie vandaag aan zijn medewerkers medegedeeld. De productielocatie maakt de verwachte rentabiliteit niet waar. Daarom acht het management exploitatie niet langer verantwoord. Het bedrijf gaat nu in een zogeheten consultatieronde het gesprek aan over andere mogelijke scenario’s.

Leestijd : 3 min

Meestal betekent een onderzoek tot sluiting of desinvestering, dat het bedrijf eigenlijk al besloten heeft de stap te zetten. FrieslandCampina heeft de mogelijke sluiting al voor januari op de rol staan. Een sluiting is opmerkelijk want FrieslandCampina nam pas halverwege 2015 de fabriek over. De fabriek heette toen Fabrelac en was eigendom van stichtersechtpaar Jos Peters en Marie-José Cobbenhaegen.

Fabrelac is in 1993 opgericht en produceerde melk en kaas, om zich later te specialiseren in mozzarella, weidederivaten en room. De overname betekende voor FrieslandCampina een intrede in de snelgroeiende mozzarellamarkt, die profiteert van de groeiende vraag naar onder meer pizza’s. Het zijn juist grote investeringen in de mozarellamarkt die de resultaten van Milcobel de afgelopen periode hebben doen verbeteren.

Vakbonden ACV en ABVV stellen dat FrieslandCampina problemen had om de productiviteit en veiligheid naar een hoger niveau te tillen. In oktober werd in het bedrijf nog een lek van salpeterzuur vastgesteld. De vakbonden gaan vanaf maandag namens het personeel met FrieslandCampina onderhandelen over de toekomst van de site, in de hoop is dat een ander bedrijf de site wil overnemen.

FrieslandCampina zelf acht die kans zo klein dat het vooralsnog geen poging heeft gedaan de fabriek te verkopen. Sluiting zou gevolgen hebben voor 28 medewerkers. Omzet en productiecijfers geeft het bedrijf niet. Bij de overname verklaarde FrieslandCampina dat de jaarlijkse productiecapaciteit 30 miljoen kilo mozzarella betreft.

Consultatieproces

Met deze bekendmaking is het formele informatie- en consultatieproces gestart, volgens de Wet Renault. “Wij begrijpen dat dit voor de betrokken medewerkers en management hard aankomt en we zullen hen passende begeleiding bieden,” aldus Hans Meeuwis, President FrieslandCampina Dairy Essentials.

“We hebben gekeken naar oplossingen. Helaas hebben die niet geleid tot een betere situatie. Op grond daarvan hebben wij besloten de sluiting van de productielocatie te onderzoeken. Een belangrijk onderdeel van onze strategie is meer waarde halen uit basiszuivel (kaas, melkpoeder en boter, red).”

Om die reden blijft mozzarella voor FrieslandCampina een belangrijke aanvulling op het bestaande kaasassortiment. “FrieslandCampina blijft de mogelijkheden in deze markt onderzoeken om zijn positie verder te versterken.”

Melkveehouders

Een aantal betrokken melkveehouders wil een woordvoerder niet noemen. In elk geval kan de melk van de melkveehouders vooralsnog goed in de andere Belgische fabrieken van FrieslandCampina tot waarde worden gebracht. Het bedrijf telt nog fabrieken in Aalter, Bornem, Bree, Genk (Yoko Cheese) en Lummen, die naast de Belgische ook omringende markten bedienen.

FrieslandCampina riep eerder bij Belgische melkveehouders felle kritiek op over nieuwe leveringscontracten. De hogere (AA-) kwaliteit en weidegang die voortaan contractueel verplicht is, zijn volgens de onderneming nu eenmaal zaken die consumenten eisen. Circa 140 Belgische leveranciers kunnen aan een of beide eisen niet voldoen en worden dus effectief aan de deur gezet. Onderhandelingen met de leveranciersvereniging leverde niks op.

Leveranciers hadden tot 15 november om kenbaar te maken of ze ingaan op de nieuwe contracten. Momenteel inventariseert de coöperatie hoeveel leden met FrieslandCampina door willen gaan, en of deze kunnen voldoen aan de nieuwe contracteisen. Van alle leden wordt de melk in principe opgehaald tot en met 31 januari.

JCB

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken