Startpagina Veeteelt

Zwitsers verwerpen in referendum subsidies voor gehoornde koeien

De Zwitsers hebben zondag in een referendum de oproep van een hippieboer weggestemd voor subsidies voor gehoornde koeien. Armin Capaul, in zijn land intussen een bekende ster, voerde afgelopen maanden een campagne voor het behoud van de gehoornde koe. Driekwart van de koeien en geiten worden in Zwitserland namelijk onthoornd uit voorzorg en om verwondingen in te kleine stallen te voorkomen.

Leestijd : 2 min

Het onthoornen van het ‘nationaltier’ is een aanval op de waardigheid van de dieren, zo vond Capaul negen jaar geleden, en hij ging in de aanval. Na jarenlang tevergeefs lobbyen verzamelde de man uiteindelijk meer dan 100.000 handtekeningen om een nationale stemming af te dwingen. Zijn doel: een einde maken aan de praktijken die volgens Capaul zorgen voor dierenleed en de koeien - toch een Zwitsers nationaal symbool - hun waardigheid ontnemen.

De regering kantte zich tegen de subsidies. Volgens landbouwminister Johann Schneider-Ammann zou sprake zijn van een ‘eigen doelpunt’ voor het dierenwelzijn. Dieren met hoornen zouden een ‘wapen in de stal’ betekenen, zo zei Schneider-Ammann tegen vakblad Schweizer Bauer. Vanwege het gevaar op letsel zouden meer dieren aangebonden kunnen worden-precies niet wat dierenrechtenactivisten nastreven.

De door Capaul gevraagde 190 Zwitserse frank per gehoornd dier zou de staatskas 30 miljoen Zwitserse frank kosten, berekende ze. De landbouwers zelf reageerden eerder verdeeld en de Zwitserse boerenbond weigerde zelf een standpunt in te nemen ten aanzien van haar 52.000 leden.

Volgens de eerste resultaten van de peiling schaarde slechts 47 %van de bevolking zich achter het voorstel van de 66-jarige boer. Een ander voorstel om misbruik van gezondheidsverzekeringen te voorkomen door extra monitoring te voorzien kreeg wel de goedkeuring van de Zwitsers. Een derde tekst, die de Zwitserse grondwet wilde laten primeren op internationale verdragen die door de confederatie werden ondertekend, zou door een grote meerderheid zijn verworpen.

BELGA-Landbouwleven

Lees ook in Veeteelt

Meer artikelen bekijken