Startpagina Pluimvee

Weyts maakt bijna miljoen vrij voor monitoringssysteem welzijn legkippen

Vlaams Dierenminister Ben Weyts (N-VA) investeert €800.000 in de ontwikkeling van een monitoringssysteem dat het welzijn van legkippen evalueert. Het systeem maakt het volgens de minister mogelijk om pluimveebedrijven met elkaar te vergelijken. Het is de bedoeling dat hierdoor de sterke bedrijven de zwakkeren gaan stimuleren en dus het globale niveau van het kippenwelzijn omhoog gaat.

Leestijd : 1 min

Dierenwelzijnsproblemen binnen pluimveebedrijven zijn niet altijd gemakkelijk te detecteren, zo valt te lezen in een persbericht van de minister. Mede door de praktische organisatie van een pluimveebedrijf en de grote aantallen legkippen binnen één bedrijf blijven bepaalde fenomenen volgens de minister soms onopgemerkt.

Het is wel mogelijk terugkerende problemen in kaart te brengen door de kippen te screenen aan de slachtlijn. Binnen het monitoringssysteem dat ontwikkeld zal worden, worden alle kippen onderzocht: of ze nu uit vrije uitloop of uit kooikweek komen. Het systeem moet in staat zijn om onopgemerkte problemen te detecteren.

“We hopen dat we met dit monitoringsysteem een wetenschappelijk instrument in handen krijgen om pluimveebedrijven en transporteurs te belonen of te bestraffen”, zegt Weyts. “In het buitenland is al bewezen dat zo’n aanpak vruchten afwerpt. Ik heb de opdracht gegeven om een systeem te ontwikkelen dat al op korte termijn opgezet kan worden. Sommigen zullen dit belachelijk vinden, maar ik vind dat we al het mogelijke moeten doen om het welzijn te verbeteren van élk dier, of het nu gaat om honden of kippen.”

Lees ook in Pluimvee

Meer artikelen bekijken