Startpagina Economie

Contractprijzen voor aardappelen in de lift

Aardappelverwerker Clarebout heeft de contractprijzen voor vroege aardappelen met zo’n €40 verhoogd ten opzichte van de oogst van 2018. Voor levering in de eerste helft van week 28 (8 tot en met 14 juli) biedt het bedrijf uit West-Vlaanderen €180 per ton (Amora). De zeken ernq gaat er iedere halve week dat later wordt geleverd €10 van de prijs af.

Leestijd : 1 min

Van week 34 tot begin september rekent Clarebout €120 (Sante). Hierna verwacht Clarebout met de hoofdoogst te kunnen starten. Clarebout focust zich vrijwel uitsluitend op private label, dus bijvoorbeeld productie in opdracht van supermarktketens of fastfoodketens. De productiecapaciteit bedraagt circa 700.000 ton per jaar. Het bedrijf is de grootste Europese producent van voorgebakken diepgevroren aardappelproducten.

Concurrenten Agristo en Lutosa hebben nog geen prijs bekend gemaakt, maar rekenen op een contractprijs vergelijkbaar met de oogst van 2017. Dat was de hoogste prijs in ongeveer tien jaar tijd. Ook het kleinere Mydibel, dat zich richt op merkproducten en de laatste jaren enorm is gegroeid, verwacht hogere prijzen. Algemene zorg in de sector is dat door de droogte duidelijk minder pootgoed beschikbaar is dan anders.

De frietfabrieken stellen dat door een aanpassing van de leveringsvoorwaarden, de ‘tekorten’ in leveringsvolume voor boeren fors zijn teruggelopen. De aanpassing is in overleg met de boerenorganisaties Boerenbond en ABS tot stand gekomen. Soms mogen telers een jaar later vol leveren, dus met de oogst van 2019.

Lees ook in Economie

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken