Startpagina Economie

Europees Parlement wil meer transparantie bij goedkeuring voedingsproducten

De Europese goedkeuringsprocedure voor voedingsproducten moet een stuk transparanter worden. Dat heeft het Europees Parlement dinsdag gevraagd. Zo wil het halfrond onder meer dat de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) studies naar de veiligheidsrisico's van producten publiceert vooraleer die op de markt worden gebracht.

Leestijd : 2 min

Het nieuwe voorstel vormt een reactie op het Europese burgerinitiatief rond glyfosaat, de onkruidverdelger waarvan de Europese vergunning eind 2017 met vijf jaar werd verlengd. Meer dan één miljoen burgers spraken toen hun ongerustheid uit over de transparantie van de wetenschappelijke studies en risicoanalyses die gebruikt worden bij de goedkeuring van pesticiden.

Het voorstel moet verzekeren dat de studies die EFSA gebruikt voor de beoordeling van een product betrouwbaar, objectief en onafhankelijk zijn. Zo komt er een Europees register van bestelde studies. Het moet bedrijven ervan weerhouden om ongunstige informatie achter te houden. Rijst er twijfel, dan moet EFSA op zoek kunnen gaan naar ander pertinent wetenschappelijk materiaal. De parlementsleden eisen ook dat EFSA de studies openbaar maakt vooraleer ze haar eindoordeel aflevert.

"Als informatie alleen beschikbaar is voor de producent en een select clubje experten, zoals het geval is bij pesticiden, dan is de kans te groot dat het misloopt. Dan blijft dat voorzorgsprincipe teveel een lege doos", stelt Bart Staes (Groen). Het parlement legt wel een aantal criteria vast die bepalen welke informatie vertrouwelijk moet blijven. Het gaat dan bijvoorbeeld over het handelsmerk waaronder een bedrijf het product wil commercialiseren, of een gedetailleerde beschrijving van de receptuur.

Ook Marc Tarabella (PS) en Hilde Vautmans (Open Vld) toonden zich tevreden met de versterkte transparantie. Tarabella wijst er wel op dat EFSA ook meer middelen nodig heeft om haar wetenschappelijke missie naar behoren te vervullen. Vautmans beklemtoont dat Europa wel innovatie moet blijven promoten en oneerlijke concurrentie door derde landen met minder bescherming vermeden moet worden. Een meerderheid van 427 tegen 172 leden bij 67 onthoudingen keurde het voorstel dinsdag goed. Over een definitief compromis moeten de parlementsleden nog onderhandelen met de lidstaten.

BELGA

Lees ook in Economie

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken