Startpagina Economie

Droogte zet inkomens landbouwers onder druk

De uitzonderlijke droogte heeft er dit jaar voor gezorgd dat de winsten van de landbouwers met bijna een derde zijn gedaald. Met name de veeteelt was niet in staat om hogere productiekosten - vooral voor voeder - door te berekenen. De plantaardige sector als geheel kwam tot betere resultaten, maar hier zijn de verschillen tussen de teelten aanzienlijk. Dat blijkt uit de landbouweconomische rekeningen van federaal statistiekbureau Statbel.

De Belgische landbouwsector realiseerde in 2018 het slechtste resultaat van de afgelopen 5 jaar. De geschatte netto toegevoegde waarde ligt ruim een kwart lager dan het gemiddelde van de periode 2013-2017. Niet alleen was er minder productie (-4,3 %), maar ook waren er hogere kosten. De grote boosdoener is de extreme droogte. Die trof in de akkerbouw bijvoorbeeld de opbrengsten van bieten, aardappelen en vollegrondsgroenten, maar zorgde ook voor hogere kosten voor de veehouders.

...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Economie

Nat voorjaar heeft impact op melkproductie

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 7 mei met ons zowel de financiële situatie in de wereld als de internationale zuivelmarkten. Net zoals hier, spelen in heel wat andere regio’s de slechte weersomstandigheden parten bij de melkproductie. In de VS heeft men dan weer te maken met onrustwekkende vogelgriep in de veestapel.
Meer artikelen bekijken