Startpagina Vleesvee

Animal Rights neemt slachthuis Hasselt op de korrel

Animal Rights heeft vrijdag illegaal geschoten beelden naar buiten gebracht van vermeende misstanden in een slachthuis van kalfsvleesintegrator VanDrie Group in Hasselt. VanDrie zelf geeft toe dat op de beelden inbreuken op wet- en regelgeving te zien zijn en het bedrijf stelt daarom een intern onderzoek in naar de toedracht. Vlaams minister voor dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) zegt in een reactie dat de beelden tonen dat de huidige federale controle door het FAVV niet volstaat.

Leestijd : 3 min

Animal Rights heeft in september verborgen camera's geplaatst in het slachthuis, dat volgens haar een vergunning heeft om 850 kalveren per dag te slachten, gedurende twee dagen in de week. Op de beelden is te zien hoe onwillige kalveren aan hun oren en hun staart getrokken en worden geschopt. In de beelden is te zien hoe kalveren routinematig worden bewerkt met een elektrische veedrijver: op het hoofd, het lichaam en tegen de anus. Dieren worden natgespoten om de intensiteit van de schok te vergroten.

Animal Rights klaagt verder de mishandeling aan van onwillige runderen met een pneumatisch penschiettoestel. "Het toestel wordt regelmatig verkeerd geplaatst, zodat de dieren 'enkel' verwond worden wat herhaald schieten noodzakelijk maakt voor bedwelming", luidt het. "Het is tijd voor een grootschalig, onafhankelijk onderzoek naar dierenleed in de slachthuizen", vindt Susan Hartland, directeur van Animal Rights. Ze roept tevens de Vlaamse overheid en het bedrijf op het slachthuis te sluiten. Het slachthuis in Hasselt heeft overigens maar een milieuvergunning tot 2020; waarna productie mogelijk verplaatst zal worden naar een nieuwe site.

Intern onderzoek

VanDrie start een intern onderzoek en wil samen met het FAVV zien hoe dergelijke misstanden in de toekomst voorkomen kunnen worden. Wanneer het onderzoek is afgerond, zal het bedrijf communiceren welke concrete stappen het zet. "VanDrie België neemt dierenwelzijn en het respecteren van de wetgeving zeer ernstig en veroordeelt met klem de inbreuken die op de video te zien zijn", klinkt het in een mededeling.

De inspectie wordt grotendeels door de FAVV op zich genomen. Maar de FAVV controleert volgens Weyts, die hierover met BELGA sprak, eerder met het oog op de volksgezondheid dan het dierenwelzijn. Daarom trok hij €3 miljoen uit voor een eigen Vlaamse inspectiedienst voor de slachthuizen. Zijn partij, de N-VA, pleit ook in het algemeen voor het overbrengen van steeds meer federale bevoegdheden naar de gewesten.

Eerder schoot Animal Rights, dat een veganistische toekomst wil, beelden bij slachthuizen in Izegem en Tielt. Ook werd recent nog illegaal gefilmd in Nederlandse zeugenbedrijven. De Nederlandse variant van de FAVV, de NVWA, benadrukte in een reactie dat een groot deel van de ‘misstanden’ geen strafbare feiten betreft. Beelden kunnen vertekenen, aldus de NVWA, en veel van de getoonde beelden zijn niet als routine toegestaan, maar wel in bepaalde situaties.

VanDrie

VanDrie is een Nederlandse kalfsvleesproducent. Naar eigen zeggen is het bedrijf wereldwijd marktleider. De topman, Henny Swinkels, werd deze week door lezers van vakblad Boerderij gekozen tot meest invloedrijke persoon van de Nederlandse landbouw in 2018. Het slachthuis was lang eigendom van de familie Theys maar kwam in het jaar 2000 in handen van het Nederlandse Sloten, dat in 2004 opging in VanDrie.

Het slachthuis heeft contracten met een 80-tal stallen in België. Er worden tevens kalveren uit Duitsland en Nederland geïmporteerd. Het bedrijf telt een honderdtal eigen werknemers, verdeeld over slachthuis, uitsnijderij, vleesbereidingen, logistiek en transport. De site verwerkt 9.000 ton vlees per jaar, uitsluitend kalfsvlees, dat verkocht wordt als karkassen en technische delen.

JCB

Lees ook in Vleesvee

Meer artikelen bekijken