Startpagina Actueel

Europees fiat voor fusie Amerikaanse chemiereuzen Dow en DuPont

De Europese Commissie heeft maandag de fusie tussen de Amerikaanse chemiereuzen Dow en DuPont onder voorwaarden goedgekeurd. Zo moet DuPont grote delen van zijn activiteiten op het vlak van pesticiden afstoten, inclusief de R&D-afdeling.

Leestijd : 2 min

De Commissie was vorig jaar een diepgaand onderzoek gestart naar de fusie tussen Dow en DuPont. Door de samensmelting zal immers het grootste bedrijf ter wereld op het vlak van gewasbescherming ontstaan. De Commissie vreesde dat de fusie de prijsconcurrentie in de sector zou verminderen en de ontwikkeling van nieuwe producten zou afremmen.

Dow en Dupont doen ‘aanzienlijke’ toegevingen om tegemoet te komen aan de Europese bekommernissen, zo kondigde eurocommissaris voor Concurrentie Margrethe Vestager aan. Zo gaat DuPont zijn R&D-organisatie voor de ontwikkeling van pesticiden verkopen. Het bedrijf gaat ook een hele reeks onkruidverdelgers en insectendodende middelen van de hand doen. Dow zal op zijn beurt een aantal petrochemische producten afstoten.

“We hebben in deze sector effectieve concurrentie nodig om bedrijven te stimuleren om producten te maken die veiliger zijn voor mensen en beter voor het milieu. Met deze beslissing zorgen we ervoor dat de fusie de prijsconcurrentie voor bestaande pesticiden en de ontwikkeling van veiligere en betere producten voor de toekomst niet vermindert”, besluit Vestager.

Opgeteld vertegenwoordigen Dow en Dupont meer dan 100.000 medewerkers en een omzet van meer dan 90 miljard euro. Beide bedrijven hebben fabrieken in België.

De fusie, die nog groen licht moet krijgen van de Amerikaanse autoriteiten, vindt plaats in een sector die in volle beweging is. Zo wil het Chinese ChemChina samengaan met het Zwitserse Syngenta, en het Duitse Bayer met het Amerikaanse Monsanto. Over de fusie tussen ChemChina en Syngenta valt midden april een Europese beslissing. De plannen van Bayer en Monsanto zijn nog niet aangemeld in Brussel.

Belga

Lees ook in Actueel

Impact hagelbuien en uitbreiding bladziektes bij wintertarwe

Granen Het Landbouwcentrum Granen gaf woensdag 24 april een overzicht van de toestand van wintergranen op hun waarnemingspercelen tijdens de eerste helft van deze week. Zo wordt er meer dan enkel bladziekten waargenomen: lokaal werd de impact van enkele hagelbuien duidelijk. Op vlak van ziekteaantasting breidden bladseptoria en bruine roest afgelopen week verder uit en ook gele roest breidde lokaal uit.
Meer artikelen bekijken