Startpagina Economie

Leden FrieslandCampina kiezen voor ‘gebalanceerde groei’

De ledenraad van FrieslandCampina is akkoord met een voorstel dat de melkaanvoer moet afstemmen op de marktvraag. Voor 2019 en 2020 is het markconforme groeipercentage vastgesteld op 1,5 %. Wanneer de aanvoer van alle leden hoger uitvalt dan dit percentage, dan worden de te snel gegroeide melkveehouders gekort. Marktconforme aanvoer is één pijler onder een nieuwe strategie. Ook wat betreft de tweede pijler, duurzaamheid, zet het bedrijf stappen.

De korting komt neer op 10 cent per kilo teveel geproduceerde melk, en geldt voor individuele melkveebedrijven die meer zijn gegroeid dan hun vergelijkingsvolume plus latente ruimte. Het zogeheten Melkgeldreglement gaat in per 1 januari 2019.Volgens voorzitter Frans Keurentjes van de coöperatie is de kans klein dat inderdaad gekort wordt. De groei van de melkaanvoer wordt in Nederland immers al beperkt door het stelsel van fosfaatrechten dat eerder werd ingevoerd om blijvend te kunnen voldoen aan EU-mestregels.

Duurzaamheid...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Economie

Nat voorjaar heeft impact op melkproductie

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 7 mei met ons zowel de financiële situatie in de wereld als de internationale zuivelmarkten. Net zoals hier, spelen in heel wat andere regio’s de slechte weersomstandigheden parten bij de melkproductie. In de VS heeft men dan weer te maken met onrustwekkende vogelgriep in de veestapel.
Meer artikelen bekijken