Startpagina Recht

Vanaf 1 september kunt u een fytolicentie aanvragen

Vanaf 1 september kunt u een fytolicentie aanvragen. Die fytolicentie is een certificaat van de federale overheid, dat inhoudt dat u als professionele gebruiker, distributeur of voorlichter op een correcte manier met gewasbeschermingsmiddelen en toevoegingsstoffen kunt omgaan. Het doel van de fytolicentie is dat de professionele gebruikers, distributeurs en voorlichters op de hoogte zijn en blijven van nieuwe evoluties omtrent gewasbescherming, waardoor de risico’s van deze producten voor mens, dier en leefmilieu zoveel mogelijk beperkt kunnen worden.

Leestijd : 2 min

De invoering van een fytolicentie kadert in de omzetting van de Richtlijn 2009/128 ter verwezenlijking van een duurzaam gebruik van pesticiden.

Voor wie?

Een fytolicentie wordt verplicht voor personen die:

• gewasbeschermingsmiddelen voor professioneel gebruik of toevoegingsstoffen aankopen, opslaan of gebruiken in het kader van hun beroepsactiviteiten;

• vanuit commercieel oogpunt voorlichting geven over gewasbeschermingsmiddelen of toevoegingsstoffen;

• gewasbeschermingsmiddelen of toevoegingsstoffen verdelen of verkopen.

Een fytolicentie wordt enkel toegekend aan natuurlijke personen. Als u voor een rechtspersoon werkt, dient u in eigen naam een aanvraag in.

De fytolicentie zal verplicht zijn vanaf 25 november 2015.

Vanaf september 2013 zal via de website www.fytoli centie.be een elektronische aanvraag kunnen ingediend worden bij de Dienst Pesticiden en Meststoffen van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Er bestaan 5 types van fytolicentie:

- NP: Distributie van of voorlichting over producten voor niet-professioneel gebruik

- P1: Assistent professioneel gebruik

- P2: Professioneel gebruik (voor de meeste landbouwers van toepassing).

- P3: Distributie van of voorlichting over producten voor professioneel gebruik (een licentie P3 laat eveneens toe de taken uit te voeren van een licentie NP, P1: en P2)

- PS: Specifiek professioneel gebruik

Verdelers en voorlichters (NP en P3) moeten een retributie van 220 euro betalen. Een fytolicentie wordt slechts afgeleverd na betaling van deze retributie.

Voor professionele gebruikers (P1, P2 en PS) is de fytolicentie kosteloos.

Professionele gebruikers met minimum twee jaar praktijkervaring kunnen vóór 1 september 2015 zonder bijkomende voorwaarden de fytolicentie aanvragen.

Hoe een fytolicentie aanvragen?

Vanaf september 2013 kan u elektronische aanvraag indienen via de website www.fytolicentie.be. Een e-mailadres is vereist voor een elektronische aanvraag (de aanvrager moet de eigenaar zijn van het opgegeven e-mailadres; dit e-mailadres zal eveneens gelden als gebruikersnaam voor de toegang tot uw persoonlijke account). Het voordeel van een elektronisch dossier is dat u op elk ogenblik uw persoonlijke gegevens kunt raadplegen. U hebt een overzicht van de vormingsactiviteiten waaraan u hebt deelgenomen en kunt snel en eenvoudig een verlenging van uw fytolicentie aanvragen.

Indien u een papieren aanvraagformulier wenst te ontvangen kunt u dat aanvragen via e-mail: fytolicentie@gezondheid.belgie.be of telefoon 02/524.97.97.

Indien u uw aanvraag indient vóór 1 september 2015 kunt u genieten van een langere geldigheidsduur van uw fytolicentie. Aanvragen tot 31 augustus 2014 zijn zeven jaar geldig, aanvragen vanaf 1 september 2014 tot 28 februari 2015 zijn zes jaar geldig en aanvragen tussen 1 maart 2015 en 31 augustus 2015 zijn vijf jaar geldig.

Lees ook in Recht

Belangrijkste bepalingen uit het uitvoeringsbesluit toegelicht

Recht Op 1 november 2023 is het Vlaams Pachtdecreet van 13 oktober 2023 in werking getreden. In het decreet zelf werden nog een aantal praktische zaken overgelaten aan de Vlaamse regering. Deze heeft nu haar voorontwerp van uitvoeringsbesluit aan de Raad van State overgemaakt voor advies.
Meer artikelen bekijken