Startpagina Wetgeving

ILVO moet 27 % energie besparen

Vlaanderen geeft het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) €750.000 aan subsidies in het kader van zijn Actieplan Energie-efficiëntie. Het instituut combineert de subsidies met eigen fondsen om te investeren in onder meer een nieuwe stoominstallatie, dak- en muurisolatie, en betere beglazing.

Leestijd : 2 min

ILVO beheert een uitgebreid en divers gebouwenpatrimonium. Er zijn ook heel wat energie-intensieve processen. Serres, stallen voor biggen en kippen worden bijvoorbeeld warm gehouden -of gekoeld- voor proeven. Er zijn veel koelcellen en diepvriezersaanwezig. Visbassins moeten continu op temperatuur worden gehouden.

De Vlaamse overheid verwacht van al zijn entiteiten minstens 27% energiebesparing tegen 2030 t.o.v. het basisjaar 2005.Deze doelstelling valt binnen het Klimaatactieplan Energie-Efficiëntie van de Vlaamse Overheid dat o.a. door het Vlaams Energie Bedrijf (VEB) opgevolgd en begeleid wordt. ILVO zit ruim op schema om het doel qua energiebesparing te halen, communiceert het.

De herziening van de stoomproductie van de Food Pilot op ILVO is het meest in het oog springend energieproject dat in 2019 wordt gerealiseerd dankzij de VEB subsidies. De drie andere projecten waarvoor ILVO in 2019 subsidie ontvangt zijn de muur- en dakisolatie van 2 kippenstallen, nieuwe ramen voor één gebouw van de afdeling plantenonderzoek (P39) en dakisolatie van het gebouw van de Centrale Diensten.

In 2019 begroot ILVO bovendien nog energiebesparende projecten vanuit zijn eigen financiële middelen: de vernieuwing van de beglazing voor het varkenscomplex en van een conciërgewoning, een zuiniger verlichtingssysteem, aangepaste ventilatie en warmteafgifte in een aantal kippenstallen, leidingisolatie en optimalisatie van regelingen en ten slotte een voorstudie (potentieelscan) voor een WKK-installatie voor de serres.

Joris Relaes, administrateur-generaal ILVO: “ILVO laat zich in zijn onderzoek leiden door de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties. De onderzoekers zetten dagelijks in op de verduurzaming van de sectoren landbouw, voeding en visserij. Dat betekent dat er voor de stakeholders en bedrijven heel wat kennis en praktische oplossingen op tafel komen voor hun klimaat- en energiebesparingen. Het is niet meer dan logisch dat ILVO als onderzoekscentrum zelf ook het voorbeeld probeert te geven, op vlak van duurzaam functioneren. Deze energiebesparende investeringen dragen hier alvast toe bij.”

Lees ook in Wetgeving

Meer artikelen bekijken