Startpagina Edito

Edito: Een bijzonder slechte film

Leestijd : 2 min

Het is een gekend fenomeen in de filmzalen. De bloederigste veldslagen mogen uitgevochten worden op het grote scherm zonder dat er iemand verpinkt. Maar als er een dier sterft of dreigt te sterven op het grote scherm, dan piekt het medeleven naar ongekende hoogtes.

“Het referentiekader rond dieren bij het grote publiek is anders dan in de veeteeltsector”, zo duidt landbouwethicus Stef Aerts in het Landbouwlevennummer van deze week. In slachthuizen, waar het mens-diercontact nog vele malen kortstondiger is dan op de varkenshouderijen, en het dier de overgang van levend wezen naar product maakt, is dat nog veel meer het geval.

Het is wellicht in het onderschatten van dat nog steeds opschuivende referentiekader van het grote publiek dat het slachthuis in Tielt de grootste fout heeft gemaakt. Uit de beelden blijkt dat het slachthuis wel wist dat je met die beelden ‘niet naar buiten moet komen.’ Het slachthuis wist wat ethisch fout was, en had ook een backupsysteem en procedures om het kwaad te voorkomen. Maar het bedrijf schatte de kost van het openbaar worden van wantoestanden, veel te laag in. Hoewel het voor een deel een verzachtende omstandigheid is, had het interne systeem bestand moeten zijn tegen een lakse stalmeester met malafide bedoelingen.

Met een opgelegde schorsing van de activiteiten en een vergunningsaanvraag voor uitbreiding onder druk zullen ze die fout daar niet snel twee keer maken. Een verdere heksenjacht is dus niet nodig. Mocht de uitbreidingsvergunning louter en alleen door de vrijgegeven beelden verworpen worden, zou dit een bijkomend nadeel voor varkensexporterende boeren berokkenen.

Maar ook varkenshouders zijn terecht gechoqueerd en woedend door de beelden waar zij mede het slachtoffer van zijn. Een varken met een probleem in het slachthuis, is een probleem voor de varkenshouder. Labels zoals Certus moeten hiervoor hard op tafel durven slaan. De slechte film die vorige week te zien was, krijg je aan geen enkele boer, laat staan aan de consument, nog verkocht. IDC

Lees ook in Edito

Meer artikelen bekijken