Startpagina Economie

Onrust bij Tiense Suiker over herstructureringsplannen moederbedrijf Südzucker

Er is bij de werknemers van Tiense Suiker grote onrust ontstaan, na de aankondiging dat het Duitse moederbedrijf Südzucker gisteren een ingrijpend Europees herstructureringsplan voorlegde aan de toezichtsraad, waarin ook de vakbonden zetelen. De bonden eisen dat er in Tienen een bijzondere ondernemingsraad wordt bijeengeroepen.

Leestijd : 1 min

Südzucker kondigde dinsdag aan dat het als gevolg van de historisch lage suikerprijzen in de Europese Unie 700.000 ton per jaar minder wil produceren en 100 miljoen euro per jaar wil besparen. Daarbij zijn fabriekssluitingen in Duitsland en elders in Europa niet uitgesloten. De besparingen moeten de impact van de forse prijsschommelingen verminderen.

«Het bericht heeft in de suikerfabriek van Tienen aanleiding gegeven tot heel wat onrust op de werkvloer», zegt vakbondssecretaris Bert Verhoogen (ABVV). «Onze délégués worden bestookt met vragen. Ze hebben de directie gevraagd om een bijzondere ondernemingsraad bijeen te roepen, maar zij wil dat op dit ogenblik nog niet doen omdat er volgens haar nog niets concreets te vertellen valt», aldus vakbondssecretaris Bert Verhoogen (ABVV).

De Tiense Suikerraffinaderij stelt in ons land zowat 600 mensen tewerk en omvat naast twee suikerfabrieken in Tienen en Wanze ook vestigingen die suikerspecialiteiten maken in Antwerpen en Oostkamp en een rasperij in Longchamp.

Südzucker consulteerde woensdag de toezichtsraad. De komende weken worden knopen doorgehakt.

BELGA

Lees ook in Economie

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken