Voorschotmelkprijs in EU in december gemiddeld €34,29 per 100 kg

De voorschotmelkprijs is in december 2018 gedaald ten opzichte van een maand eerder.
De voorschotmelkprijs is in december 2018 gedaald ten opzichte van een maand eerder. - LBL

Milcobel zat in december met een melkprijs van €33,79 net onder het gemiddelde. Van de 17 grotere zuivelondernemingen hebben 11 bedrijven de melkprijs ongemoeid gelaten ten opzichte van november. De overige 6, waaronder ook Milcobel, hebben de prijs met circa €1,00 per 100 kg verlaagd.

De rapporteurs verwachten dat de gemiddelde melkprijs in januari iets verder gaat dalen. Dat komt door de aangekondigde prijsverlagingen door Dairy Crest (-€1,2), Arla (-€1,5), FrieslandCampina (-€1,0), Royal A-ware (-50 cent) en Lactalis (-70 cent). Voor februari heeft FrieslandCampina een geringe prijsverhoging bekendgemaakt van 20 cent, terwijl het Deense Arla Foods de melkprijs ongewijzigd laat.

In Frankrijk hebben Savencia en Lactalis de melkprijzen voor het eerste kwartaal van 2019 bekend gemaakt. Savencia, voorheen Bongrain, verhoogt de melkprijs in januari met €1,10 en in februari met 80 cent. Savencia laat de prijs in maart ongewijzigd. Na een prijsverlaging in januari van 70 cent blijft de melkprijs van Lactalis in februari en maart ongewijzigd.

Gemiddeld zijn de maandelijkse voorschotmelkprijzen van de Europese zuivelondernemingen in 2018 gedaald met 3,6% ten opzichte van 2017. Daarmee is 2018 een ‘gemiddeld’ melkprijsjaar, aldus de rapporteurs.

Aanvoercijfers

De Nederlandse ketenorganisatie voor de zuivel, ZuivelNL, voegt aan de analyse haar verwachtingen voor de markt toe. In de gehele EU is sinds augustus sprake van een stagnatie van de melkaanvoer, merkt ZuivelNL op, wat het gevolg lijkt te zijn van de hevige droogteperiode in de zomer. In november daalde het volume met bijna 1%, in de twee maanden daarvoor was al sprake van een lichte afname.

In die maand nam naast in Nederland vooral de melkaanvoer in Duitsland, Frankrijk en Italië af. Opvallend is de sterke groei in Ierland sinds augustus, na een periode van krimp. In oktober en november nam het volume daar zelfs met 20% toe. Ook de melkproductie in belangrijke zuivellanden buiten de EU stagneerde in november. Alleen Nieuw-Zeeland (+1,0%) en de VS (+0,6%) noteerden nog een toename.

In de VS ligt de groei wel al geruime tijd onder het langjarige groeigemiddelde (1,6%). Argentinië, Uruguay en Australië zagen het volume in november teruglopen. Australië noteerde voor de zesde maand op rij een afname. Nieuw-Zeeland weet het groeitempo vast te houden en zag in december de melkaanvoer stijgen.

Marktsituatie producten

In december kwam er een einde aan de daling van de boterprijzen. In januari leefde de botermarkt weer op en werden er hogere prijzen genoteerd. Dit was vooral het gevolg van de toename in de koopinteresse, vooral voor het tweede kwartaal. De notering van mager melkpoeder blijft dankzij een goede vraag toenemen.

Deze ligt nu met €195 ruim boven het interventieprijsniveau. In korte tijd is de interventievoorraad bijna volledig verkocht, maar dit heeft geen gevolgen gehad voor de prijsvorming. Door de stijgende prijzen op de markt voor room/melkvet en de markt voor mager melkpoeder, stijgen de prijzen van volle melkpoeder mee. De vraag naar Europees vol melkpoeder is echter beperkt, aangezien het prijsverschil met de wereldmarkt te groot is.

Meest recent

Meest recent