Startpagina Bedrijfsnieuws

Nieuwe actieve stof Arylex moet granen vrijwaren van breedbladigen

Dow AgroSciences is erin geslaagd om een nieuwe actieve stof te ontwikkelen die werkt tegen breedbladigen in granen. Dit is vernieuwend, want tot nu moesten verschillende herbiciden gecombineerd worden met bepaalde teelttechnieken om de hardnekkige resistente onkruiden te onderdrukken.

Leestijd : 3 min

N a verschillende jaren onderzoek was het voor Dow Agrosciences mogelijk om twee nieuwe zaken presenteren: Arylex en de eerste formulering op basis van Arylex: Pixxaro.

Halauxifen-methyl of, om het makkelijker te maken, Arylex is een groeistof, die tot een nieuwe chemische familie ‘arylpicolinaten’ behoort. Samen met Fluroxypyr zijn het de twee actieve stoffen in het nieuwe Pixxaro die het mooie weer maken. Fluroxypyr is onder de herbiciden al erkend in de formulering van het product Starane.

Pixxaro is het eerste product waarin Arylex tot zijn recht zal komen. Dow kijkt echter nog verder in de toekomst: “We willen ons gamma uitbouwen met meer producten die Arylex als actieve stof hebben. Arylex zal altijd komen in combinatie met andere actieve stoffen in een product”, vertelt Inge Mestdagh van Dow.

De bedoeling? Pixxaro werkt tegen gevoelige onkruiden, maar doodt ook ALS, 2.4D en MCPA resistente breedbladigen af. Kleefkruid, duivekervel, dovenetel, klaproos en muur zijn zo van die hardnekkige onkruiden waartegen Pixxaro gebruikt kan worden.

Makkelijk inzetbaar, snel zichtbaar resultaat

Pixxaro komt in een verbeterde EC formulering, die stabieler is en beter mengbaar met andere herbiciden, fungiciden en andere producten. Arylex wordt systemisch opgenomen via het blad, en slechts voor een gedeelte via de wortels.

Het is erkend voor winter- en zomergraan, behalve haver, en voor graan voor zaadproductie. Het product heeft een zeer brede toepassingsperiode (tot openen bladschede), wat een belangrijk voordeel is. Daarnaast is Pixxaro weinig temperatuursafhankelijk, het product kan al worden gebruikt vanaf 5°C.

De combinatie van twee groeistoffen geeft een snel en zichtbaar resultaat. De gevoelige onkruiden verwelken, verkrommen en vertonen misvorming van stengel en bladeren en uiteindelijk een groeistop.

Het product kan worden ingezet als correctiemiddel in het voorjaar na een najaarsbespuiting of bij het uitkomen van de winter perfect worden gecombineerd met alle grassenmiddelen in de graanteelt.

Weinig actieve stof?

Er is slechts 6 g actieve stof nodig per ha, wat positief is want de huidige context van de regelgeving hecht erg veel belang aan de hoeveelheid actieve stof per hectare. Meer is ook niet nodig, want Arylex wordt onder de vetzuurvorm opgenomen in de plant, waardoor die moleculair gezien goed op het plantengroeihormoon auxine lijkt en dus zeer gemakkelijk bindt met de auxinereceptoren van de plant. Bovendien is er een snelle afbraak in grond en gewas, waardoor er geen residu merkbaar is in stro en er geen beperkingen zijn voor volggewassen.

Breed spectrum

Arylex werkt tegen kleefkruid, dovenetel en hondsdraf, klaproos, muur, duivekervel, ooievaarsbek, korenbloem hennepnetel, melganzevoet en hondspeterselie. Het werkt tegen alle schermbloemigen, en kan dan ook als perspectief dienen tegen hondspeterselie in granen en melganzevoet in zomertarwe. Arylex werkt dan weer minder goed tegen kruisbloemigen en composieten.

Resistentie de baas

In Europa is er toenemende resistentie in breedbladigen. Teelttechnische maatregelen kunnen de problemen bij resistente rassen al gedeeltelijk opvangen, maar voor de breedbladigen is dat zeer moeilijk. De onkruiden die het meest problemen geven qua resistentie zijn vooral klaproos, maar ook muur en kamille. In België zijn duist, windhalm, grote klaproos, echte kamille en vogelmuur sulfonylureumresistente onkruiden. Duist en windhalm zijn heel snel uitgebreid, en samen met resistente klaproos vormen ze de grootste problemen.

Klaproos is gekend voor zijn ALS-resistentie binnen Europa. Het probleem is zeker begrijpbaar als je weet dat de plant een enorme zaadproductie kent (10.000 tot 60.000 zaden) en het zaad langer dan 40 jaar in de zaadbank kan overleven. De plant is dus zeker een overlever. Daarnaast kiemen ze hoofdzakelijk in het najaar en kunnen al dan niet ontwikkeld de winter uitkomen. Pixxaro is in staat de resistente klaproos zowel in vroege als in late toepassing te bestrijden.

Pixxaro tegen klaproos

Voor de bestrijding van resistente klaproos wordt aangeraden de volle erkende dosis van 0,5 l te respecteren. Het gebruik van olie kan de efficiëntie duidelijk verhogen. Om verdere resistentie te voorkomen is het belangrijk om eenzelfde klaproospopulatie slechts eenmaal te behandelen.

Mengbaarheid met Pixxaro

Herbiciden: ALS, ACCase, DFF, contact, groeistof

Groeiregulator: Cycocel, Medax Top, Meteor, Moddus

Insecticide: Pyrethroïden

Fungicide: Triazole, SDHI, Strobilurine, Chlorothalonil

Meststof: Vloeibare stikstof

M V

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken