Startpagina Economie

Geen Europees verbod op chloorprofam

Er komt geen verbod op chloorprofam, een onkruidverdelger die vooral gebruikt wordt in de aardappelsector. De Europese Commissie wilde de stof verbieden, omdat er gezondheidsrisico's aan gebonden zijn. Maar het Europese Permanent Comité voor Planten, Dieren, Levensmiddelen en Diervoeders (SCoPAFF) stemde het voorstel weg. Federaal minister van Landbouw Denis Ducarme (MR), die voor een verbod was, betreurt de beslissing.

Leestijd : 1 min

Volgens een rapport van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) zijn verscheidene nefaste effecten van chloorprofam geïdentificeerd, met name in het bloed, de nieren, lever en de milt. De Europese Commissie wil chloorprofam verbieden, maar dat voorstel heeft het niet gehaald. Zestien van de 28 lidstaten zouden voor het verbod hebben gestemd, maar om goedgekeurd te geraken, moeten de goedkeurende landen ook minstens 65 procent van de bevolking vertegenwoordigen. Dat criterium werd niet gehaald.

BELGA

Lees ook in Economie

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken