Startpagina Groenten

Onderzoekers maken steriele fusieplant uit selder en wortel

Onderzoekers van het ILVO hebben een fusieplant ontwikkeld waardoor mannelijke selder onvruchtbaar is. Een techniek die nodig is bij veredeling. De nieuwe fusieplant bestaat uit cellen van wortels en selder en maakt het misschien mogelijk om twee plantlijnen gecontroleerd te kruisen.

Leestijd : 1 min

Veredelaars verhogen de opbrengst van planten door twee inteeltlijnen te creëren met opeenvolgende zelfbestuiving en die daarop met elkaar te kruisen. Zo ontstaan identieke nakomelingen met de gewenste eigenschappen, de zogeheten F1-hybriden. In het geval van selder gaat het om uniformiteit en ziekteresistentie. Bij de aanmaak van de inteeltlijnen is zelfbestuiving noodzakelijk.

Maar wanneer die gekruist worden is de kans op zelfbestuiving een probleem omdat een inteeltlijn die zichzelf bestuift een kopie van zichzelf maakt. Onderzoekers vermijden dat door één van de twee ouderlijnen mannelijk steriel te maken. Dat is voor het eerst gelukt door selder met wortels te kruisen. Eenmaal volwassen is het mogelijk dat deze fusieplanten zichzelf niet meer via de eigen meeldraden kunnen bestuiven. Enkel een andere selderplant kan dan voor bevruchting zorgen. De fusietechniek is ontwikkeld door doctoraatsstudente Silvia Bruznican en voor het eerst toegepast. Verder onderzoek moet uitwijzen of de fusieplant effectief mannelijk steriel is en of die steriliteit gegarandeerd is.

BELGA

Lees ook in Groenten

Uientelers zijn voorbereid voor de toekomst

Groenten Op 24 januari 2023 organiseerde het Departement Landbouw en Visserij een studienamiddag met als thema ‘Uien telen in een veranderend klimaat’. Dankzij het gevarieerde programma waarin diverse thema’s als bemesting, irrigatie, bewaring en afzetmarkt aan bod kwamen, konden we rekenen op meer dan 100 aanwezigen.
Meer artikelen bekijken