Startpagina Economie

Weyts verzet zich tegen EU-referentiecentrum rond pelsdieren

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) verzet zich tegen de oprichting van een EU-referentiecentrum waar de lidstaten vragen kunnen stellen over het welzijn van pelsdieren. Volgens Weyts dreigt zo'n centrum de pelsdierindustrie langer in stand te houden. Dat heeft Weyts woensdag laten verstaan bij de stemming van het decreet in het Vlaams Parlement dat een einde maakt aan de pelsdierkweek. "Terwijl Vlaanderen 3 stappen vooruit zet, wil Europa er 2 achteruit zetten", zegt Weyts. "De Europese Unie toont zich compleet wereldvreemd".

De commissie Dierenwelzijn van het Vlaams Parlement heeft woensdag het licht op groen gezet voor het decreet waarmee Weyts een einde maakt aan de pelsdierkweek. De 17 bestaande pelsdierkwekerijen in Vlaanderen - waar jaarlijks nog meer dan 200.000 pelsdieren gedood worden - zullen allemaal de deuren sluiten. Ook de productiemethode van dwangvoeding, het best gekend van de foie gras, zal niet meer mogelijk zijn in Vlaanderen. Weyts maakt van die goedkeuring in de commissie gebruik om kritiek te geven op de geplande oprichting van een Europees referentiecentrum waar EU-lidstaten vragen...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Economie

Belgapomprijs vlakt terug af na stijging

Aardappelen Vorige week steeg de Belgapom-notering voor de eerste keer sinds februari. Deze week blijft de prijsnotering voor de rassen Fontane en Challenger dezelfde als vorige week, 400 euro/ton (zonder btw).
Meer artikelen bekijken