Jagen op wolven wordt eenvoudiger in Duitsland, Nederland telt vier wolven
Het wordt in Duitsland eenvoudiger om op wolven te jagen die overlast veroorzaken. Dat heeft de Duitse minister van Milieu Svenja Schulze gezegd aan het boulevardblad Bild. Wolven vallen steeds vaker boerderijdieren aan, zo blijkt. Ondertussen wordt in Nederland melding gedaan van in totaal vier wolven, waarvan voor het eerst in 150 jaar één zich officieel gevestigd heeft.

"Als wolven steeds weer over de afsluitingen springen of te dicht bij mensen komen, moet men ze kunnen doodschieten. Ik wil dat opnemen in een wolvenwet", zegt Schulze. In haar voorstel zal het toegelaten zijn om een wolf te schieten als die "ernstige schade aan de landbouw" heeft veroorzaakt. Vandaag is dat enkel mogelijk als er sprake is van "aanzienlijke schade", wat voor rechtbanken betekent dat er levensgevaar moet zijn. Wolven worden in Duitsland strikt beschermd, sinds ze in 1996 terugkeerden naar het land.
Er worden maar zelden vergunningen toegekend om op wolven te jagen. Volgens statistieken van de overheid stijgt het aantal aanvallen door wolven tegen boerderijdieren, en dan vooral tegen schapen. In 2017 werden 472 gevallen geregistreerd, wat een stijging is met bijna 66 % tegenover een jaar eerder. Het aantal dode, gewonde of vermiste dieren steeg met 55 % tot 1.667. In 2017-18 werden in Duitsland 73 roedels, 30 paren en verschillende wolven die alleen leven geregistreerd. De meeste van hen leven in de oostelijke en noordelijke deelstaten.
Wolven in Nederland
Afgelopen kwartaal waren er vier wolven in Nederland, waarvan twee nieuwe individuen: een vrouw en een man. Drie van de vier leven op de Veluwe. Dat blijkt uit het periodiek monitoringsonderzoek van Wageningen Environmental Research in opdracht van BIJ12, de gezamenlijke uitvoeringsorganisatie van de Nederlandse provincies. De wolven zijn vastgesteld in de periode van november 2018 tot en met januari 2019. Het zwervende vrouwtje dat vorig kwartaal nog in Overijssel was, is inmiddels terug naar Duitsland.
Wolvin ‘GW998f’ is de eerste waarvan nu zeker is dat zij zich heeft gevestigd. Dit is vastgesteld door de analyse van DNA monsters, met name van keutels die verzameld zijn door het wolvenmeldpunt en Wolven in Nederland. Wolvin GW998f is afkomstig uit een roedel in Babben (Brandenburg), ca. 600 km van de Nederlandse grens. In het afgelopen kwartaal zijn zes wolvenkeutels van haar verzameld, maar de doorslag gaf een monster van een bloedspat op een loopspoor in de sneeuw. Vermoedelijk van ovulatiebloed.
Ecoloog Hugh Jansman van Wageningen Environmental Research: “Dat deze vrouw nu zes maanden aanwezig is in dezelfde regio betekent dat ze de eerste gevestigde wolf in Nederland is. Een terugkomst na ongeveer 150 jaar afwezigheid”.