Startpagina Beweiding

Kan grasland het klimaat redden?

Talloze studies werden opgezet: hoe kan koolstof het best worden vastgelegd, zodat de opwarming van de aarde toch wat getemperd wordt? Grasland zou hier een grote rol in spelen. En het omgaan met grasland natuurlijk ook.

Koolstof opslaan, dat kan in de bodem. Daar is men al enkele jaren achter. Planten kunnen tijdens hun groei via fotosynthese koolstof in het weefsel opnemen. Een gedeelte daarvan komt in de bodem terecht. Dat kan rechtstreeks via wortel- en gewasresten, maar ook onrechtstreeks via dierlijke mest of compost. “Eens die koolstof in de bodem aanwezig is, gaat het bodemvoedselweb ermee aan de slag, waarbij een deeltje verloren gaat als CO2, een deel wordt omgezet tot voedingsstoffen voor de planten en een laatste deel wordt via...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Beweiding

Staat er al rietzwenkgras en grasklaver op jouw grasland?

Prioritaire Het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) organiseerde op 23 augustus een studienamiddag over graslanden. Tijdens deze studienamiddag werden infosessies gegeven over de meest recente resultaten van onderzoek naar rietzwenkgras, klaver en luzern. “Droogtetolerante grassoorten en vlinderbloemigen zijn een must geworden op het rundveebedrijf.”
Meer artikelen bekijken