Startpagina Mechanisatie

‘Machines van het jaar 2019’ uitgereikt op Sima

De prijs voor de ‘Machine van het jaar 2019’ wordt afwisselend uitgereikt op Agritechnica en Sima. Deze titel gaat naar de meest innovatieve landbouwmachines. Bij deze editie beoordeelden een twintigtal vakjournalisten uit tien landen, waaronder een collega van Le Sillon Belge/Landbouwleven, de vele aangemelde machines in de diverse categorieën. Een overzicht.

Leestijd : 7 min

De groep Europese journalisten hadden, in het kader van Sima, de zware taak om de kandidaten te onderscheiden op basis van vastgelegde criteria. Na deliberatie werden in totaal vijftien prijzen en een publieksprijs toegekend.

Tractoren: van XL+ tot S

De tractoren werden ingedeeld in vier vermogenscategorieën.

Tractoren XL+

In deze categorie ging de prijs naar Case IH, voor zijn gelede rupsbandtractor Quadtrac C VX. Deze serie is beschikbaar in drie modellen (470, 500 en 540). Onder de motorkap zit een FPT-motor Cursor 13 zescilinder waarvan de kracht varieert van 525 tot 613 pk. De Hi-eSCR-technologie zorgt ervoor dat de motor voldoet aan de Stage IV-emissienormen. Het voertuig kan 1.230 l brandstof en 322 l AdBlue tanken - dat zijn indrukwekkende volumes. Op deze modellen is enkel de CVX continu variabele transmissie beschikbaar.

Onder de motorkap van de Quadtrac CVX zit een zescilindermotor
met een vermogen van 525 tot 613 pk.
Onder de motorkap van de Quadtrac CVX zit een zescilindermotor met een vermogen van 525 tot 613 pk. - Case IH

Tractoren L

Massey Ferguson wint met zijn nieuwe 7719 S in de categorie van middenklassetrekkers.

Dit model is uitgerust met een AgcoPower-motor met zes cilinders van 6,6 l waardoor deze voldoet aan de strenge Stage V-emissienormen. Hij ontwikkelt een vermogen van 190 pk (220 pk maximaal vermogen bij gebruik van PTO of hydrauliek). Op dit model passen banden van 1,95 m en dat is een belangrijke verandering binnen deze 7700-serie. De achterste hefinrichting heeft een capaciteit van 9.600 kg.

In de cabine beschikt de bestuurder over de nieuwe Datatronic 5-terminal waardoor hij vlot toegang krijgt tot alle parameters van de tractor en deze kan gebruiken voor precisielandbouw.

De MF 7719 S is uitgerust met een motor met zes cilinders van 6,6 l die voldoet aan de strenge Stage V-emissienormen.
De MF 7719 S is uitgerust met een motor met zes cilinders van 6,6 l die voldoet aan de strenge Stage V-emissienormen. - Massey Ferguson

Tractoren M

In deze categorie valt de groep CNH op met twee winnende modellen: de New Holland T5 Auto Command en de Versum van Case IH .

Het gamma NH T5 Auto Command bestaat uit vier modellen van 110 tot 140 pk, uitgerust met een viercilindermotor van 4,5 l. Ze gebruiken de continu variabele transmissie Auto Command. Volgens de fabrikant kan het versnellen en vertragen in drie fasen verlopen, waardoor de snelheid steeds passend is per taak. T5 Auto Command-tractoren zijn uitgerust met de Horizon-cabine en de SideWinder-armleuning.

De T5 Auto Command is beschikbaar in vier modellen van 110 tot 140 pk.
De T5 Auto Command is beschikbaar in vier modellen van 110 tot 140 pk. - New Holland

Het nieuwe Versum-gamma CVXDrive beschikt ook over vier modellen. We vinden opnieuw een viercilindermotor van 4,5 l, van 110 tot 140 pk. De CVXDrive-transmissie laat toe om 40 km/u ter rijden in economy -modus, dus met een laag brandstofverbruik. In de cabine is de Multicontroller-armleuning aanwezig.

De Versum beschikt over de continue variabele transmissie CVXdrive.
De Versum beschikt over de continue variabele transmissie CVXdrive. - Case IH

Tractoren S

Valtra wint in deze categorie met zijn nieuwe serie A HiTech 4. Deze serie werd begin januari geïntroduceerd. De nieuwe modellen A104 en A114 zijn uitgerust met de nieuwe power-shift-transmissie HiTech 4 (16 versnellingen vooruit en achteruit). Ze beschikken ook over de SoftDrive schokdempers en hydraulische vergrendeling van de accessoires.

In de cabine heeft de gebruiker toegang tot veel automatische en voorprogrammeerbare functies, wat het rijden gemakkelijker maakt. De joy-stick komt van de N-serie en het dashboard kreeg een update. De optionele mechanische cabinevering biedt meer comfort aan de bestuurder.

De Valtra A104 en A114 zijn uitgerust met de nieuwe transmissie powershift HiTech 4.
De Valtra A104 en A114 zijn uitgerust met de nieuwe transmissie powershift HiTech 4. - Valtra

Speciale tractoren

Naast deze vier categorieën, die gericht zijn naar tractoren met verschillende vermogens, is een extra categorie toegevoegd om een gespecialiseerde tractor te belonen.

Same won met de Frutteto ActiveSteer & Agrosky , de eerste tractor voor wijngaarden en boomgaarden met vierwielaandrijving. Deze technologie vergemakkelijkt het manoeuvreren. De positie van de wielen wordt elektronisch aangestuurd. Het laat de bestuurder toe om te kiezen tussen drie werkwijzen, namelijk de achterwielen evenredig met de voorwielen, in hondengang en ‘vertraagd’ (de verplaatsing achteraan gebeurt evenredig met die van de voorwielen maar met een lichte vertraging). Een handmatige modus is ook beschikbaar.

De Frutteto Active-Steer & Agrosky is de eerste tractor voor de fruitteelt met vierwielaandrijving.
De Frutteto Active-Steer & Agrosky is de eerste tractor voor de fruitteelt met vierwielaandrijving. - Same

Winnaars bij de oogstmachines

Vier constructeurs werden beloond voor hun oogstmateriaal.

Maaidorser

New Holland pakt de prijs in deze categorie met de CR Revelation IntelliSense. Het IntelliSense-systeem past automatisch de machine-instellingen aan om verliezen te beperken en de kwaliteit van het graan te verhogen tijdens de oogst. In de praktijk heeft de bestuurder de keuze tussen vier strategieën: beperkt verlies, beste graankwaliteit, maximaal vermogen of een constante doorvoer. De maaidorser past op een dynamisch manier de snelheid en de hellingshoek van de schoepen aan, alsook het ventilatortoerental en de opening van de voor-, boven- en onderzeef, om zo automatisch het gewenste resultaat te leveren.

CR10_90_Revelation_Tier4B_17_158 (002)

Hakselaars

Deze categorie is gewonnen door Krone voor zijn Big X 1180 -veldhakselaar. Deze nieuwste toevoeging aan het assortiment kreeg een 24.24 l Liebherr V12-motor, die een kracht ontwikkelt van meer dan 850 kw, of 1.156 pk. De machine kan – in optie - worden uitgerust met een LiftCab waardoor de bestuurder een beter zicht krijgt op het perceel en het laden van de silagewagen. Ook de EasyLoad is verkrijgbaar. Deze optie laat toe om elk type voertuig dat parallel rijdt aan de veldhakselaar zijwaarts te vullen.

De Big X 1180 (Krone) heeft een motor van 24,24
l met een vermogen van 1.156
pk.
De Big X 1180 (Krone) heeft een motor van 24,24 l met een vermogen van 1.156 pk. - J.V.

Oogstmachines

Ropa wint in deze categorie met zijn aardappelrooier Keiler 2L. Deze onderscheidt zich door zijn bunker met bewegende vloer met een losband opgebouwd uit drie delen. Ondanks de lagere capaciteit (-20%) in vergelijking met de standaardversie, verzekert de producent een verhoging van het rendement met 30%. Men kan met deze machine continu aardappelen lossen in de kipper of in palox.

De Keiler 2 L maakt het mogelijk om de aardappelen continu te lossen in de kipper of palox.
De Keiler 2 L maakt het mogelijk om de aardappelen continu te lossen in de kipper of palox. - Ropa

Maaiers

De maaier Novacat A10 CrossFlow van Pöttinger wint in deze categorie.

De vijzel met mechanische aandrijving, de CrossFlow, brengt het zwad centraal samen net achter de maaier. Een gesloten behuizing vermijdt voederverliezen. Wanneer deze behuizing openstaat, wordt het gemaaide gewas breedwerpig afgelegd.

De Novacat A10 beschikt over een vijzel CrossFlow die het zwad centraal samenbrengt.
De Novacat A10 beschikt over een vijzel CrossFlow die het zwad centraal samenbrengt. - Pöttinger

Grondbewerking en zaaimachines: Duitsland en Frankrijk delen de prijzen

De Duitse fabrikant Lemken is een trouwe winnaar in deze categorie, maar voor het Franse Sulky is het een primeur.

Bodembewerking

Lemken wint hier met de Rubin 10 stoppelcultivator. Deze wordt gekenmerkt door een nieuwe positionering van de schijven. Ze zijn symmetrisch gerangschikt aan beide zijden van de machine om een rechte loop te garanderen bij zijdelingse trek. Het verbruik van brandstof zal daardoor ook verminderen. Achter de eerste rij schijven, zorgt een verdeeleg voor het verbrokkelen en verspreiden van de aarde en het organische materiaal. Aan de achterzijde verdeelt en egaliseert een rij nivelleerbladen (instelbaar zonder gereedschap) de bodem.

De schijven van de Rubin 10 (Lemken) zitten symmetrisch aan beide zijden om zijdelingse trek te vermijden.
De schijven van de Rubin 10 (Lemken) zitten symmetrisch aan beide zijden om zijdelingse trek te vermijden. - J.V.

Zaaimachines

Sulky wint in deze categorie met zijn pneumatische zaaimachine Progress P50 . Deze gedragen zaaimachine beschikt over drie zaadtanks die onafhankelijk aangestuurd kunnen worden door een enkele interface. Men kan op die manier verschillende zaden van groenbedekkers tezamen zaaien, en tegelijkertijd kunstmest toedienen. Om de kalibratie van de drie aparte zaadtanks te vergemakkelijken, ontwikkelde de Franse fabrikant een nieuwe sturingsinterface.

De Progress kan aan het einde van het veld of via taakkaarten het starten en stoppen van de dosators aansturen met behulp van GPS. Het is zelfs mogelijk om aparte taakkaarten voor elk product te gebruiken.

De zaaimachine Progress P50 beschikt over drie zaadtanks die apart aangestuurd kunnen worden via een unieke interface.
De zaaimachine Progress P50 beschikt over drie zaadtanks die apart aangestuurd kunnen worden via een unieke interface. - Sulky

Franse sproeier in de schijnwerpers

In deze categorie is Kuhn de winnaar met de Metris 2 uitgerust met Autospray-technologie. De intelligente spuitdoppen van dit systeem zijn uitgerust met PWM-technologie en kunnen daardoor de afgifte en de druk onafhankelijk regelen. De chauffeur hoeft zich niet meer te ontfermen over de druk die aangepast moet worden via talrijke parameters (dosis, rijsnelheid en druppelgrootte). Hij voert enkel de dosis en de druppelgrootte in via zijn Isobus-terminal. Het systeem doet de rest.

AutoSpray-technologie vergemakkelijkt het gebruik van de Metris 2 spuitmachine.
AutoSpray-technologie vergemakkelijkt het gebruik van de Metris 2 spuitmachine. - Kuhn

Handlingmateriaal en SSV

In deze categorieën vinden we opnieuw twee bekenden van de ‘Machine van het jaar’-prijzen.

Handing

Met zijn Telescopic Series III is JCB opnieuw op het appel. Deze nieuwe generatie valt op door zijn Command Plus-cabine. Deze is stiller en groter, waardoor het comfort van de gebruiker aanzienlijk toeneemt. Het uitvoeren van de commando’s verloopt intuïtiever, onder meer dankzij de elektrohydraulisch joystick. We zien in de cabine nu een scherm (7 inch) en een draaiknop. Het helpt de gebruiker om de gereedschappen beter aan te sturen. Zichtbaarheid naar buiten en op de giek is ook verbeterd, dankzij de nieuwe beglazing die de voorruit verbindt met het dakvenster.

De Command Plus-cabine op de Telescopic Serie III (JCB) is ruimer en en stiller, waardoor het werkcomfort toeneemt.
De Command Plus-cabine op de Telescopic Serie III (JCB) is ruimer en en stiller, waardoor het werkcomfort toeneemt. - J.V.

SSV (side-by-side vehicle)

John Deere moderniseerde enkele bedrijfsvoertuigen voor alle terreinen, namelijk de Gator XUV 835M benzine en XUV 865M diesel waardoor hij deze categorie wint.

Ze beschikken over een nieuw verwarmingssysteem en airconditioning wat het gebruikscomfort het hele jaar door verhoogt. De verwarming kan tijdens de winter zelfs de voorruit ontdooien. De geluidsisolatie van de cabine werd ook herbekeken, waardoor de rit stiller en dus aangenamer werd.

De Gator XUV 835M en XUV 865M kregen een nieuw systeem voor verwarming en klimatisatie.
De Gator XUV 835M en XUV 865M kregen een nieuw systeem voor verwarming en klimatisatie. - John Deere

Veehouderijmaterieel: Joskin in de kijker

In deze laatste categorie won Joskin de prijs met de Modulo Advantage mengmesttank. Dit is een machine geschikt voor kleine boerderijen en voor tractoren van ongeveer 110 pk. De mesttank heeft een capaciteit van bijna 11.000 l waarop standaard een Pendislide Basic verspreidingsboom van 7,5 m is bevestigd, zelf uitgerust met een automatische aansturing en een Scalper snijverdeler.

Deze mengmesttank zal voortdurend in productie zijn, wat de productiekosten en dus ook de verkoopprijs, zal verlagen. De producent kondigt een prijs aan die lager ligt dan € 35.000 (excl. btw, uitgezonderd pompsysteem).

Publieksprijs

De Italiaanse fabrikant Maschio Gaspardo kon zijn troepen mobiliseren. Als resultaat wint hij de publieksprijs voor de zaai-elementen Chrono.

Pneumatische precisiezaaimachines van Maschio Gaspardo die uitgerust zijn met de zaai-elementen Chrono hebben allemaal een elektrische aandrijving van de distributie en een zaadtransportsysteem onder druk. Dit laat toe om te zaaien aan 15 km/u met een maximale plantnauwkeurigheid, kondigt het merk aan. Het zaai-element is veelzijdig. Het kan zowel maïs als bieten zaaien, maar ook koolzaad, erwten ... De Chrono is beschikbaar op MTE-zaaimachines (versie met 6 rijen met vaste tussenafstand 70, 75 en 80 cm) en Renata (halfgedragen, 8 rijen met een tussenruimte van 70 of 75 cm).

De zaai-elementen van de Chrono laten een zaaisnelheid toe tot 15
km/u.
De zaai-elementen van de Chrono laten een zaaisnelheid toe tot 15 km/u. - J.V.

Naar J. V.

Lees ook in Mechanisatie

Meer artikelen bekijken