Startpagina Schapen

Wolven Naya en August bijten schapen dood in Limburg

De wolven Naya en August jagen samen en zijn naar alle waarschijnlijkheid verantwoordelijk voor de vier doodgebeten schapen dit jaar in Limburg. Dat blijkt uit DNA-onderzoek van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO). “Op drie van de vier schapen werden twee DNA-types van wolf aangetroffen, waardoor de kans klein is dat het om andere wolven gaat dan Naya en August”, zegt woordvoerder Koen Van Muylem van INBO.

Leestijd : 2 min

In het genetisch laboratorium van het Instituut werden de uitstrijkjes onderzocht van zes gevallen van één of meerdere doodgebeten schapen. Vier van de zes incidenten werden in het leefgebied van Naya en August gemeld. Eén geval werd ver daarbuiten gemeld in het Oost-Vlaamse Welle. Daar ging om een hond, en dat was ook zo in Weelde in de provincie Antwerpen.

Bij de vier meldingen in Limburg (twee keer in Lommel, en één in Oudsbergen en Peer) werd er DNA van wolf aangetroffen. In drie gevallen werden er twee verschillende types gevonden, zegt Van Muylem. “Naya heeft haplotype 1 en August haplotype 2. De aanwezigheid van beide haplotypes op eenzelfde plaats doet vermoeden dat Naya en August samen jagen. Het is trouwens paartijd momenteel en de kans is reëel dat er in mei welpen komen.”

Het INBO waarschuwt opnieuw om schapenweides beter te omheinen. Voor een bachelorproef aan de HOGent werden 83 weides onderzocht, waarvan 64 met schapen. “Slechts 3 van de 83 weides boden volgens de criteria in het wolvenplan voldoende bescherming tegen wolven. Dat wijst erop dat elke niet-beschermde weide het risico vergroot dat wolven zich specialiseren in vee, eerder dan in wild.”

BELGA

Lees ook in Schapen

Hoe hulp bieden tijdens en na de geboorte van de lammeren?

Schapen Februari-maart is de klassieke aflamperiode voor onze schapenrassen. In een vorig artikel hadden we het over de voorbereiding op het geboorteseizoen. Het geboortemoment zelf en de week na de geboorte zijn cruciaal voor de overlevingskansen van de lammeren. Daarom willen we hier ieder jaar toch een moment dieper op ingaan. Het rendement van een schapenbedrijf is trouwens sterk bepaald door het aantal overlevende en verkoopbare lammeren per ooi.
Meer artikelen bekijken