Startpagina Veeteelt

Natuurpunt en WWF opgetogen over terugbetaling schadepreventie van wolf

Natuurpunt en WWF zeggen opgetogen te zijn over de terugbetaling voor veehouders om met bepaalde maatregelen de schade van een wolf te beperken. Het 'Wolf fencing team Belgium' van beide organisaties staat klaar om veehouders daarmee te helpen. Maandag maakte Vlaams minister van Natuur, Omgeving en Landbouw, Koen Van den Heuvel (CD&V) bekend dat er voor de betrokken veehouders subsidies worden voorzien.

Leestijd : 2 min

Vanaf begin april komt de overheid voor 80 procent tussen in de bijkomende kosten van veehouders die nodig zijn om vee te beschermen tegen een wolf. De veehouders willen voorkomen dat de enkele wolven die momenteel in ons land vertoeven, nog slachtoffers maken. De bijkomende kosten van de veehouders zijn vooral gevraagd om nieuwe omheiningen te plaatsen.

Natuurpunt en WWF laten weten dat het Wolf fencing team Belgium met een honderdtal vrijwilligers klaarstaat om de veehouders met de plaatsing van de omheiningen te kunnen helpen.

De subsidies worden wel enkel ingezet in de gemeenten waar de wolf actief kan zijn. Wetenschappers van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) hebben een risicogebied voor de wolf vastgelegd. Het risicogebied omvat 24 gemeenten in de Kempen en provincie Limburg waar ongeveer 300 schapenhouders actief zijn. Het zou daarbij gaan om meerdere honderden kilometers aan omheining die volgens de organisaties zo snel mogelijk geoptimaliseerd moeten worden.

Om een weide wolfbestendig te maken, volstaat het dat de veehouders stroomvoerende draden (volgens de richtlijnen) toevoegen of stroomvoerende netten van 90 cm hoog vervangen of verhogen tot 120 cm hoog, zo melden WWF en Natuurpunt. Wie al investeringen deed, zou die kost ook kunnen terugvorderen wanneer die aan de voorwaarden voldoen.

De organisaties zijn nog steeds op zoek naar vrijwilligers voor het Wolf fencing team Belgium om dit werk zo snel mogelijk uit te kunnen voeren.

BELGA

Lees ook in Veeteelt

Doordacht maaibeheer: waar let ik op?

Akkerbouw Er zijn dit jaar grote verschillen in grasstand waar te nemen tussen verschillende percelen. Dat is niet verwonderlijk, gezien de grote verschillen in beheer, waartoe we gedwongen werden door deze zeer natte winter en door de natte voorjaarsperiode.
Meer artikelen bekijken