Startpagina Actueel

“Landbouw quota opleggen? Merkwaardig”

Tijdens de vergadering van het Vlaams parlement op 20 maart stelde administrateur-generaal van het Instituut voor Landbouw- Visserij en Voedingsonderzoek (ILVO) Joris Relaes dat de landbouw als economische sector een heel andere behandeling krijgt dan de industrie. Een video daarvan ging viraal.

Leestijd : 2 min

Meer dan 120.000 mensen bekeken de video waarin Relaes op rustige toon de absurditeit van de roep om export- of CO2-uitstootquota in de landbouwsector alleen aantoont. Bio-ingenieur en boerenzoon Lode Haest zette dat betoog op sociale mediawebsite Facebook. Niet alleen bekeek een massa mensen de video, hij werd ook gretig gedeeld (2.130 keer) en van - goeddeels goedkeurend - commentaar voorzien (50 keer).

“Ik vind het heel merkwaardig dat men dergelijke quota vraagt van de landbouw en niet van de industrie”, begon de administrateur-generaal zijn relaas. “De chemische industrie in de Antwerpse haven voert alle olie in uit het Nabije Oosten. We maken daar plastic korrels van. De landbouw exporteert een deel. Maar in de chemische industrie wordt àlles geëxporteerd”, aldus Relaes.

“Alleen al de fabriek van ArcelorMittal in Gent stoot meer uit aan CO2 dan de totale landbouwsector”, vervolgde Relaes. “Daar zegt niemand: we zouden de productie van ArcelorMittal met de helft kunnen verminderen, dan hebben we het probleem al voor de helft opgelost.”

Hij richtte tevens zijn pijlen op de studie van Greenpeace, over drie verschillende scenario’s voor de veeteelt in 2050. “Ik vind dat leuke, mooie, intellectuele denkoefening, maar we zijn er niets mee. Op het ILVO werken wij aan oplossingen die in elk scenario hun nut bewijzen.”

Hoe ziet hij de toekomst van de landbouw? “Er doet zich een dubbele beweging voor. Enerzijds zoeken producenten toenadering tot de consument, via de korte keten, zelfplukboerderijen, stadslandbouw en dergelijke meer. Anderzijds heb je het smart farming model, dat nieuwe technologische mogelijkheden omarmt. Dankzij big data en precisielandbouw zullen we grote ecologische winsten boeken in de toekomst.”

Opvallend is zijn statement over de voedingsindustrie. Volgens Relaes moet die meer zijn verantwoordelijkheid opnemen, bijvoorbeeld naar het bewaren van de bodemkwaliteit toe. “Hoe de landbouw evolueert komt niet uit de landbouwers zelf, maar uit de voedingsindustrie. Het zijn zij die bepalen wat de landbouwers produceren.”

DC

Lees ook in Actueel

Boerenbond vraagt stakeholdersoverleg over droogte

Droogte De aanhoudende droogte baart landbouwers steeds meer zorgen. Boerenbond ziet structurele knelpunten die een antwoord vragen. Concreet vraagt de landbouworganisatie 3 zaken: prioritaire toegang tot water voor landbouw als strategische sector, Vlaams minister van Landbouw Brouns die een stakeholdersoverleg droogte bijeenroept en een duidelijk kader dat hergebruik van water beter faciliteert.
Meer artikelen bekijken