Startpagina Economie

Rabobank: melkprijzen blijven stabiel

Rabobank denkt dat melkprijzen die boeren in de EU ontvangen de komende maanden rond het huidige niveau zullen zweven. Daarna stijgen prijzen voorzichtig verder. In het eerste kwartaal van 2019 daalde de gemiddelde prijs ten opzichte van het vorige kwartaal met €67 cent tot gemiddeld €35,08. De prijs ligt nog wel hoger dan een jaar terug.

Leestijd : 3 min

De melkproductie in de EU daalde in het vierde kwartaal van 2018 met 0,8% ten opzichte van een jaar eerder. In januari werd 1,7% minder melk opgehaald, terwijl voorlopige cijfers wijzen op een verdere terugloop in februari. De daling van de melkproductie in de EU is volgens Rabobank gevolg van een gebrek aan zowel gras als maïs aan het begin van het winterseizoen, en een gekrompen melkveestapel. Mondiaal kwam de groei van de melkproductie bij de grote exporterende blokken tot een stilstand.

De bank merkt op dat de marge die landbouwers maken sterk wordt gelimiteerd door hogere veevoederprijzen en lagere melkprijzen. De veestapel kromp in 2018 met een kleine 2% ten opzichte van het jaar ervoor. Dat betekent 374.000 dieren minder. De grootste krimp was zichtbaar in Nederland (7%, of 113.000 dieren), gevolgd door Italië (5% of 101.000 dieren) en Duitsland (2,3% of 98.000 dieren), terwijl een beperkte teruggang in de veestapel zichtbaar was in Frankrijk.

De markt voor magere melkpoeder is verbeterd nu circa 218.000 ton uit de interventiestocks is verkocht. Omdat een groot deel hiervan nog niet fysiek op de markt is gebracht, verwachten de analisten dat de EU voorlopig nog magere melkpoeder in vergelijk met Oceanië tegen een ‘korting’ zullen aanbieden op de wereldmarkt. Begin april lagen prijzen wel 45% hoger dan in dezelfde periode een jaar terug.

Prijzen gedaald

De eerste drie maanden van 2019 hield de prijsdruk op melkvet aan. Landen hebben voor zowel kaas als boter stocks opgebouwd. Sinds december is de prijs van het veel verhandelde Gouda-kaas met 4% gedaald tot ruim €3.000 per ton midden maart. De boterprijs daalde met 8% tot €4249 per ton. De Rabobank denkt dat de EU nu zeer competitief kan aanbieden op de wereldmarkt, en significante dalingen nu wel onwaarschijnlijk worden.

Omdat het melkvolume sterk is gedaald, is de kaasproductie en boterproductie in het vierde kwartaal licht gedaald. Bij magere melkpoeder is de productie zelfs met 4% afgenomen terwijl voor volle melkpoeder min 11% wordt opgetekend. Rabobank verwacht dat melk naar de kaasproductie blijft vloeien. Enerzijds komt meer verwerkingscapaciteit beschikbaar, anderzijds is de gecombineerde waarde van kaas en wei relatief hoog.

De analisten zien de melkproductie in het derde kwartaal wel oplopen, maar de droogte beperkt voorlopig de productiviteit. Ondanks milde temperaturen en regenval komen bodems in sommige regio’s in Noordwest-Europa nog een vocht tekort. De consumptie in de EU zal met circa 0,5% toenemen.

Druk op de handel

De concurrentie op exportmarkten neemt ondertussen toe. De spanningen tussen de VS en Mexico en China leiden ertoe dat Amerikaanse melk toenemend naar andere bestemmingen gaat. Een tweede risico voor de handel ligt in de Brexit verscholen. Deze week is de Brexit uitgesteld tot 1 november, maar de vraag blijft of de zuivel tussen Ierland en het Verenigd Koninkrijk bestaat, ongehinderd blijft stromen.

Andere risico’s zijn een economische recessie. Volgens Rabobank is in elke grote recessie sinds de jaren ’80 de Amerikaanse melkprijs met 20 tot 50% gedaald. Lagere economische groei in China kan ook leiden tot een verminderde importvraag. De productiegroei in China laat zich moeilijk inschatten omdat verschillende overheidsdiensten sterk afwijkende cijfers publiceren.

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken