Startpagina Groenten

Nieuwe aspergeseizoen van start

Het aspergeseizoen is dinsdag officieel geopend met de eerste steek bij aspergeteler Bries-Tijskens in Grote-Brogel (Peer). Het aspergeseizoen loopt traditioneel af op 24 juni met het feest van Sint-Jan.

Leestijd : 2 min

De asperges zijn momenteel dik en lang genoeg om geoogst te worden, net voor ze uit de grond willen breken. De symbolische eerste steek van asperges werd dinsdag uitgevoerd door burgemeester van Peer Steven Matheï (CD&V), burgemeester van Leopoldsburg Wouter Beke (CD&V), burgemeester van Oudsbergen Lode Ceyssens (CD&V) en ondervoorzitter van Boerenbond Georges Van Keerberghen.

Steven Matheï (Burgemeester Peer), Lode Ceyssens (Vlaams volksvertegenwoordiger) & Wouter Beke (Partijvoorzitter CD&V) (vlnr) voerden dinsdag de symbolische eerste steek van asperges uit bij aspergeteler Sooi Bries.
Steven Matheï (Burgemeester Peer), Lode Ceyssens (Vlaams volksvertegenwoordiger) & Wouter Beke (Partijvoorzitter CD&V) (vlnr) voerden dinsdag de symbolische eerste steek van asperges uit bij aspergeteler Sooi Bries. - BelOrta

Seizoensgebonden product

Witte asperges zijn een typisch seizoensgebonden groente, waarvan het seizoen maar twee maanden duurt. De piek van het aspergeseizoen, die afhankelijk is van het weer, moet er nog aankomen. Door hogere temperaturen en veel zon zullen de asperges snel groeien.

De totale oppervlakte Flandria-asperges voor de versmarkt bedraagt 617 hectare. De oogst is bij aspergeteler Bries-Tijskens in feite al begonnen op 7 maart en intussen is ongeveer 20 procent van de asperges geoogst. Door de recente vrieskou ging zo'n 10 procent van de asperges verloren.

De aspergeteler zet steevast in op een oogst met zowel jonge en oude als witte en groene asperges. “Deze oogst is vorige zomer gegroeid en dat was een goede zomer, want we konden genoeg water geven”, zegt aspergeteler Sooi Bries. Volgens Bries - die al 33 jaar asperges teelt - moeten asperges een seizoensgroente blijven. “Het is een voorjaarsgroente, dus die drie maanden moeten er asperges zijn”, stelt Bries.

Streekproduct

De asperges vormen een belangrijk streekproduct. “Streekproducten zijn heel interessant en belangrijk, want ze symboliseren een bepaalde regio. Hier in het noorden van Limburg hebben we al sinds jaren de traditie om goede asperges te kweken en daarmee zetten we onze regio culinair op de kaart”, vertelt burgemeester van Peer Steven Matheï. “We zijn een streek met heel veel landbouwbedrijven en dit aspergebedrijf is een echt familiebedrijf. Het is ook een korteketenbedrijf, waar veel mensen uit de buurt langskomen om de asperges vers van het veld te kopen.”

Belga

Lees ook in Groenten

Ardo versterkt zich met nieuwe aandeelhouder The Nest

Groenten Met de komst van The Nest Family Office als minderheidsaandeelhouder bevestigt de Belgische voedingsproducent Ardo, wereldwijd actief in vriesverse groenten, kruiden en fruit, de ambities voor de toekomst en de focus op duurzaamheid en kwaliteit. Het family office van familie Els Thermote deelt de langetermijnvisie van de familie Haspeslagh op het belang van voeding voor een gezondere wereld. Samen willen ze het groeiverhaal van Ardo verderzetten en haar positie als wereldleider in vriesverse plantaardige producten versterken.
Meer artikelen bekijken