Startpagina Actueel

Appel- en perenteelt en rundvleessector erkend als sectoren in crisis

Minister van Landbouw Denis Ducarme heeft de rundvleessector en de appel- en perenteelt erkend als sectoren in crisis. Naar gelang hun situatie kunnen de landbouwers aanspraak maken op een vrijstelling, vermindering of uitstel van hun sociale bijdragen.

Leestijd : 2 min

De rundveehouders hebben sterk te lijden onder de veranderende eetgewoonten. De vleesconsumptie is de afgelopen vijf jaar met ongeveer een kwart gedaald in België. Dat heeft ook geleid tot een daling van de prijzen die de veehouders krijgen voor hun dieren. Door de hoge prijzen van veevoeder, onder meer door de droogte, stijgen tegelijk hun kosten. De recente terugkeer van blauwtong, hoewel niet gevaarlijk voor de menselijke gezondheid, is een extra klap voor de sector, aangezien de ziekte kan leiden tot rendementsverlies.

De telers van appelen en peren hebben dan weer te lijden onder een prijs die 23 procent lager ligt dan het gemiddelde van de afgelopen jaren. Met de huidige prijs kunnen de boeren hun productiekosten niet langer dekken. Begin maart 2019 werd de voorraad appels in België geschat op 100.000 ton, wat betekent dat 36 procent van de oogst niet verkocht is. Beide sectoren worden daarom erkend als sector in crisis, tot eind 2019. Afhankelijk van hun situatie kunnen de landbouwers aanspraak maken op een vrijstelling van sociale bijdragen.

Anderen kunnen een vermindering van hun sociale bijdragen krijgen of een uitstel van betaling voor de resterende kwartalen van 2019. "Deze maatregel zal onze producenten van zuurstof voorzien en vormt een aanvulling op andere steunmaatregelen", zegt Ducarme. "Ik denk in het bijzonder aan het recente horecacharter, waarbij onze restauranthouders zich ertoe hebben verbonden om Belgisch rundvlees meer bij de consument te promoten."

Belga

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken