Startpagina Voor ons gezin

Belgische ploegers op Europees topniveau

Belgische ploegers namen deel aan het EK in Ierland. Als geselecteerde wentelploegers op de nationale ploegkampioenschappen in Oudenburg 2018, nemen Wouter Spoelders en Jos Creve het voorbereiden zeer ter harte. Beiden kijken er erg naar uit.

Leestijd : 3 min

In december komt de Ierse uitnodiging en ze laten ginds uitzonderlijk ook rondgaande ploegers toe. Hun vriend Tom Smits kiest er voor om geen WK in Amerika te ploegen, maar wel ook deel te nemen aan de Europese kampioenschappen in het Ierse Wexford. Eigen materiaal kunnen meenemen staat op hun wenslijstje!

Ierland is het ‘mekka’ van de ploegwereld. Ploegwedstrijden zijn er een nationale sport. Na weken zoeken welke het beste en voordeligste reistraject is, besluiten de drie ploegers via Cherbourg in Frankrijk, de rechtstreekse overvaart naar Rosslare in Zuid-Ierland te maken. Ploegen aanpassen en vooral oefenen is wekenlang een ‘hobby’ in de weekends. Tien dagen vooraf vertrekken twee geladen vrachtwagens met tractoren en ploegen via de Franse autowegen, naar de haven.

Pech onderweg…

Maar de nakende Brexit en de stakende douaneposten in Frankrijk, brengen kopzorgen mee… de boot naar Rosslare is daardoor op ’t laatst overboekt… Alle hens aan dek om toch te kunnen overvaren, maar nu naar Dublin. Nieuwe papieren, extra betalen en op de koop toe krijgt Tom pech met de vrachtwagen. Na takelen en dringend herstellen, kan hij nipt met de laatste boot mee , naar…Rosslare. Wouter en Jos varen een andere 17 uur durende overtocht.

Voorbereiding op de kampioenschappen…

Twee dagen later zijn de tractoren en de ploegen klaar om de eerste voren te trekken maar oh wee… de Ierse zand-leemgrond toont zijn ware aard… verraderlijke stenen, groot en klein, zitten verweven in het op een maanlandschap lijkend veld. Ondertussen is ook Dirk , hun coach, overgevlogen en wordt het oefenen au serieux genomen! Bij een Ierse Guiness sturen ze ‘s avonds het wel en wee van het ploegen bij.

Wedstrijdweekend…

Donderdag en vrijdag komen de supporters aan om een hart onder de riem te steken! Op vrijdagavond is er lottrekking: wie ploegt waar? Het ene veld is al wat glooiender dan het andere… en de stenen krijg je er gratis bovenop! Maar liefst zo weinig mogelijk. Zoals zo dikwijls speelt factor geluk hier ook mee.

Acht landen vaardigen een rondgaande ploeger af, en dertien landen hebben bijna allen 2 deelnemende wentelploegers, 25 in totaal. Het organiserend team is er enthousiast klaar voor. Ze focussen zich enkel op het ploegen: wentel – en rondgaand ploegen, oldtimer – en paardenploegen. Geen nevenactiviteiten waardoor het aantal bezoekers eerder beperkt is.

Tom verdedigt zijn Europese titel die hij in Frankrijk 2011 behaalde. Maar ernstige rugklachten spelen in zijn nadeel. Hij doet zijn best maar handig op en af de tractor lukt moeilijk. Tom vecht voor wat hij waard is en haalt dag 1 een zesde plaats, dag 2 schuift hij een bank vooruit naar 5. Algemeen wordt hij zesde. Proficiat Tom!

Onze wentelploegers halen het beste uit zichzelf naar boven en…ook worden af en toe stenen naar boven geploegd. Jos moet zelfs exemplaren van tussen de schijven halen! Dag 1 verloopt echt naar wens voor hem, zijn achtste plaats op een totaal van 25 Europese ploegers, maakt hem terecht trots! Ook Cindy en schoonpa Daniël glunderen en dochtertje Ilona doet broem, broem als de tractor van papa. Dag 2 wordt Jos 12de en met zijn algemeen resultaat, een terechte negende plaats, haalt hij de stiekem gehoopte top 10. Bravo, Jos!

Voor Wouter liep het eveneens naar wens, de eerste dag, ondersteund door zijn gezin, wordt hij vijftiende op een niet zo ideaal veld. Dag 2 brengt een mooie vooruitgang tot plaats tien! Wie beloofde daar champagne? Het werkt! Toch moet ook Wouter zijn richtpalen gebruiken om de boven gehaalde spelbrekers aan te wijzen voor de jury. Zijn algemeen resultaat, plaats veertien, maakt hem tevreden. Goed gedaan, Wouter!

Het Europees kampioenschap wordt afgesloten met het officieel neerhalen van de vlaggen, het doorgeven van de Europese vlag naar de komende organisator ( Tsjechië) de gebruikelijke speeches en een heel gezellige feestavond in een mooi aangepast versierd decor. Een live orkest speelt lichte country dansnummers…

Het podium is voor Republiek Ierland in de beide disciplines. Thuismatchen lonen dus wel. Toch is het Belgium Maxam Ploughing Team heel content teruggekeerd want ze hebben een toffe tijd in Ierland beleefd! En de secretaris van het EPF sluit af: het voelt hier aan als een familiale sfeer in een hechte Europese ploegwereld! Tot ziens in september 2020 in Tsjechië.

Anne-Marie Claeys, secretaris BPC

Lees ook in Voor ons gezin

Theatervoorstelling ‘Boeren’

Voor ons gezin In een tijd waarin de band tussen mens en land vaak vergeten lijkt te worden en waarin de uitdagingen van het plattelandsleven onderbelicht blijven, komt de theatervoorstelling ‘Boeren’ als een krachtig pleidooi voor verbinding en begrip.
Meer artikelen bekijken