Startpagina Actueel

Europese ombudsvrouw neemt het op voor de bijen

De Europese Commissie moet de documenten met de standpunten van de lidstaten over de strengere regels voor pesticiden vrijgeven. Dat zegt de Europese ombudsvrouw Emily O'Reilly in een aanbeveling. Het Europees voedselagentschap EFSA stelde in 2013 al een strengere pesticidenrichtlijn op om massale bijensterfte tegen te gaan, maar de lidstaten hebben de regels nog altijd niet goedgekeurd omdat er geen meerderheid voor is.

Het bijenbestand gaat er al jaren op achteruit in Europa, en dat baart zorgen omdat de insecten onmisbaar zijn voor de biodiversiteit. Pesticiden zijn een belangrijke oorzaak van de bijensterfte. De Europese Voedselautoriteit EFSA stelde daarom in 2013 al een richtlijn op. Die 'Guidance on risk assesment on bees', of 'Bee guidance document' beschrijft hoe bestrijdingsmiddelen getest moeten worden op hun veiligheid voor insecten. Op basis daarvan wordt dan beslist of de pesticiden al dan niet worden toegelaten op de Europese markt.

Op basis van die...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Actueel

Belgapomprijs vlakt terug af na stijging

Aardappelen Vorige week steeg de Belgapom-notering voor de eerste keer sinds februari. Deze week blijft de prijsnotering voor de rassen Fontane en Challenger dezelfde als vorige week, 400 euro/ton (zonder btw).
Meer artikelen bekijken