Startpagina Akkerbouw

IUPAC2019: ‘Niet informeren, maar de dialoog aangaan’

De landbouw is meer dan ooit afhankelijk van technologische vooruitgang, maar de burger staat juist steeds wantrouwiger tegenover technologie en de bedrijven die ze ontwikkelen. In een debat in Gent spraken specialisten over de vraag hoe de burger overtuigd kan worden.

Glyfosaat, zaadcoatings, genetische modificatie, megastallen... het zijn voorbeelden van vindingen waarvan de toepassing geheel of gedeeltelijk aan banden is gelegd. Volgens critici niet vanwege overtuigend bewijs dat de producten nefast zijn voor het flora, fauna of volksgezondheid, maar door gebrek aan kennis over de sector. Hoe te communiceren met een publiek dat weinig weet over landbouw of wetenschap?

Dick Veerman startte als ex-verzekeringsexpert en filosoof een aantal jaren geleden een...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Akkerbouw

Landbouwers telen in 2025 opnieuw meer granen

Akkerbouw Het Agentschap Landbouw en Zeevisserij heeft op basis van de verzamelaanvraag 2025 een eerste voorlopige analyse gemaakt van de aangegeven arealen van de hoofdteelten. Uit deze eerste analyse blijkt dat Vlaamse landbouwers dit jaar 12% meer granen telen dan vorig jaar. Het areaal granen herstelt zich daarmee na een erg slecht jaar 2024, toen de aanhoudende regen en de zompige akkers inzaaien onmogelijk maakte. Verder stijgt het areaal aardappelen in 2025 met 7%. De arealen groenten en fruit laten een status quo optekenen. De ecoregelingen blijken ook in 2025 een groot succes te zijn.
Meer artikelen bekijken