Startpagina Economie

Carrefour op zoek naar 50 nieuwe bioboeren

De boerderij ‘La Ferme du Tambourin’ is de eerste boerderij die door Carrefour wordt ondersteund in haar omschakeling naar bioteelt. De supermarktketen wil in totaal 50 Belgische hoeves helpen omschakelen naar biologische landbouw en roept landbouwers op om zich te melden. De vraag is immers groter dan het aanbod.

Leestijd : 2 min

D e vraag naar bio in België is de afgelopen 10 jaar verdubbeld. Volgens Carrefour kunnen de 1625 bestaande bioboeren in het land de snel groeiende vraag niet aan. Carrefour zegt niet alleen te kiezen voor bio vanwege de marktkans. De verbintenis maakt volgens de supermarktketen deel uit van een ambitie om haar klanten een betere voedselkwaliteit aan te bieden; zowel omdat ze dit toenemend eisen, als uit principe.

La Ferme du Tambourin is een familieboerderij in Rebecq in Waals-Brabant, die wordt beheerd door Delphine en Bernard Bartholomé. De melkveehouders maken volgens Carrefour al meer dan 20 jaar producten die de gezondheid van mens en milieu bevorderen.

Als fokkers van melkkoeien zijn ze al meer dan 20 jaar begonnen met het produceren van zuivelproducten met respect voor de gezondheid van klanten en het milieu. Ze maken onder meer koemelk, yoghurt, kwark, verse kaas met speculoos, karamelrijstpap, vanillecrème en volle melk.

De Tambourin-boerderij begon in 2015 als lokale producent aan een aantal vestigingen van Carrefour te leveren. Het bedrijf groeide met een focus op lokale en ambachtelijke productie en wil nu, voortbouwend op haar partnerschap met Carrefour, de stap naar biologisch zetten. Zoals alle bedrijven, is de omschakeling zowel operationeel als financieel niet gemakkelijk. Het proces naar gecertificeerd biologische productie zal circa 2 jaar duren.

De omschakelaars en Carrefour hebben een serie afspraken vastgelegd in een charter. Carrefour koopt voor een periode van 3 tot 5 jaar gegarandeerd een bepaald volume. Carrefour legt daarbij geen exclusiviteit op - men mag dus elders leveren. Carrefour biedt zekerheid door een volume te kopen ook wanneer de percelen en daarna hun veestapel in omschakeling zijn, maar de zuivel nog niet als bio verkocht mag worden. Carrefour zet daarnaast in op milieuvriendelijke verpakkingen.

Carrefour België telt 40 Hypermarkten Carrefour, ruim 440 Carrefour reguliere supermarkten, ongeveer 300 kleinere buurtwinkels en meer dan 200 afhaalpunten voor Carrefour Drive. Het bedrijf zegt meer dan 10.000 lokale en meer dan 4.500 bioproducten te verkopen. Dagelijks doen volgens de keten circa 700.000 klanten in België inkopen.

Landbouwers die willen omschakelen kunnen zich melden bij omschakeling_bio@carrefour.com

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken