Startpagina Actueel

Ruwvoeder belangrijkste bron van eiwitten

Lokaal geteeld gras en ander ruwvoeder is binnen de EU de belangrijkste bron van eiwitten in voeder. Van de totale eiwit-inname is 45% afkomstig van ruwvoeder. Terwijl de EU quasi volledig zelfvoorzienend is wat betreft ruwvoeder, produceert de EU slechts 26% van haar consumptie van sojameel en oliezadenmeel. Van het totale veevoederverbruik van de EU wordt 80% binnen de EU zelf geproduceerd.

Leestijd : 2 min

Wat koolzaad aan gaat, is de zelfvoorzieningsgraad 83%. Dat blijkt uit een periodiek rapport dat de Europese Commissie opstelde. Het is voor het eerst dat in het rapport ook ruwvoeder is meegenomen. Vanzelfsprekend is ruwvoeder vooral geschikt voor herkauwers en niet voor varkens en pluimvee, terwijl soja- en raapzaadmeel voor de meeste dieren geschikt zijn.

Eurocommissaris Phil Hogan verwelkomt de publicatie als een grote verbetering van de markttransparantie en een belangrijk vervolg van het rapport van de Commissie over de ontwikkelingen van plantaardige eiwitten in de EU. “De sector is van levensbelang voor het succes van onze landbouw. Verbeterde markttransparantie faciliteert een verdere analyse van de dynamiek op deze markt en staat ons toe op gepaste wijze op deze dynamiek te reageren.”

Wat betreft eiwit, valt uit de balans van de Commissie op dat de zelfvoorzieningsgraad van de EU hoog is wat betreft producten met een eiwitgehalte van minder dan 15% en producten met een eiwitgehalte van meer dan 50%. De zelfvoorzieningsgraad is wat deze producten respectievelijk 97 en 92%. Deze percentages staan in schril contrast met de 29%-zelfvoorzieningsgraad die wordt genoteerd voor producten met een eiwitgehalte van 30 tot 50%.

In november 2018 publiceerde de Europese Commissie een rapport over de ontwikkeling van plantaardige eiwitten in de EU. Deze balans is een direct antwoord op haar aanbeveling om het inzicht in de markten te verbeteren. De Commissie werkte voor het opmaken van de balans samen met onder meer graanhandelsorganisatie Coceral en de lobbyorganisatie voor boeren en coöperaties, Copa-Cogeca.

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken