Startpagina Actueel

Jorion Philip-Seeds: graantoppers en vaste waarden in het gamma

Al enkele jaren op rij verwelkomt Jorion Philip-Seeds in juni heel wat publiek op zijn proefvelden in Doornik, meer specifiek op de Ferme de Liessart. Ook dit jaar werd een heel gamma aan rassen getoond, waaronder de vaste referenties, maar ook de toppers en nieuwigheden worden met veel bravoure getoond.

Leestijd : 7 min

Naast de nieuwigheden op het veld, heeft Jorion Philip-Seeds niet stilgezeten. Managing & Sales Director Joris Vanmeirhaeghe vertelt in zijn speech dat door de toenemende oppervlakte vermeerdering in graszaden er een volledig nieuwe eenheid bijkomt aan de boerderij Pétrieux. “Deze zal dienen voor ontvangst, drogen, triëren en stockeren van de graszaadproductie. Begin juli moet het operationeel zijn”, klinkt het.

In de fabriek van Hacquegnies komen dan enkel nog getrieerde graszaden in kisten aan. “Om die zaden op te zakken, hebben we geïnvesteerd in de automatisatie van een derde opzaklijn die voornamelijk graszaden opzakt. In september-oktober, wanneer lijn 1 en 2 enkel zaaigranen afzakt, zal deze derde lijn alle overige grassen, groenbemester en gazon kunnen opzakken.”

Over het voorbije graanseizoen was hij best tevreden. “De uitzaaiperiode in Vlaanderen in het najaar 2018 was goed. De wintertarwe-oppervlakte steeg met 3.000 ha. Wintergerst in Vlaanderen stijgt ook met een kleine 2.000 ha om op een totaal van 16.000 ha te komen. Triticale blijft status quo met 2.000 ha. Spelt is stabiel met zo’n 1.100 ha en zomergranen ook.” Het najaar was gunstig en de granen konden zich goed installeren voor de winter. “Door de relatief droge omstandigheden moesten de wortels dieper zoeken naar water en voedsel, met een goed ontwikkeld wortelgestel tot gevolg.”

Voor de prijzen is er hoop voor de oogst van 2019, stelt hij. Hoewel de prijzen een daling kenden eind april tot eind mei tot onder  €150/ton, stegen de prijzen erna terug. “Eind mei sloot Fegra af op  €159/ton en ook de Matif is de laatste weken in prijs verhoogd.”

DSC_9504
Foto: M. de N.

Weinig ziektedruk

Vanmeirhaeghe kon ook vertellen dat er weinig ziektedruk was. Er was slechts een beetje witziekte. Septoria was wel steeds aanwezig, maar kon de groei van de planten niet volgen. Gele roest heeft dan wel enkele rassen stevig aangetast. “Vooral Nemo heeft er onder geleden. Op zich is dat niet erg. We kunnen hieruit leren waarom Nemo er dit jaar gevoelig aan was”, klinkt het.

Van bruine roest en fusarium zijn de granen nog tamelijk gespaard gebleven. Bij een hitteperiode kan bruine roest wel stevig de kop opsteken. “Fusarium kan nog gevaarlijk worden omdat de meeste tarwevelden in bloei staan of in bloei komen te staan in een wisselvallig klimaat. Bestrijding is moeilijk, dus rassenkeuze is een bepalende factor”, klinkt het afsluitend.

Tijdens het proefveldbezoek toont hij de nieuwigheden in tarwe, gerst, triticale en spelt. In groenbedekkers waren geen nieuwigheden te zien. Het belang ervan werd wel benadrukt in het kader van MAP6.

In Béclers, vlakbij de proeftuin van Liessart, worden op de site van de boerderij Pétrieux nieuwe gebouwen gebouwd om de toegenomen zaadactiviteiten te ondersteunen.
In Béclers, vlakbij de proeftuin van Liessart, worden op de site van de boerderij Pétrieux nieuwe gebouwen gebouwd om de toegenomen zaadactiviteiten te ondersteunen. - Foto: M. de N.

Tarwe

- Toppers voor 2019 (doorgroeiers)

Amboise is vorig jaar gelanceerd, samen met Bennington en Childeric. Die kunnen nog echt vooruit gaan en vertonen tot op vandaag geen grote gebreken.

Amboise (kweker: Blackman Agricultural ltd.) is een half vroeg ras van het korte type. Dit ras moet het niet hebben van het aantal aren maar vooral van de vruchtbaarheid van de aar. Het heeft aren die veel korrels kunnen krijgen. Verder is het een ras die verleden jaar in Gembloux goed gequoteerd was op gebied van ziekteresistentie. Bovendien is het resistent tegen oranje tarwegalmug. De legervastheid is ook zeer goed. “Je moet het niet in pure zandgrond zaaien, het heeft potentieel voor de betere gronden”, klinkt het nog.

Bennington (kweker: Elsoms) is een half late voedertarwe. Op vlak van voetziekten vertoont dit ras geen problemen en op vlak van septoria geen of weinig. Het enige gevoelige puntje is een beetje roest. “We weten dat we bruine roest in dit ras mogen verwachten.” Het kan als tweede graangewas verbouwd worden. Verder vraagt het altijd zeker twee bespuitingen en moet het twee keer worden verkort. “Het is intensief, maar met potentieel. Wat je investeert, krijg je ook terug.” Het is geschikt voor zwaardere gronden en voor vroege zaai.

Childeric (kweker: Jorion S.A.) is een half vroege variëteit die het zeer goed doet op vlak van fusarium. Het stoelt bovendien goed uit, met andere woorden: Je kan het na maïs zaaien. Het ras geeft relatief veel stro. Een klein puntje is de legervastheid: “Het ras is niet gevoelig, maar niet zo sterk als Amboise.” Dit ras viel vorig jaar toch in de smaak over heel België. Belangrijk is de resistentie tegen oranje tarwegalmug.

Mentor (kweker: RAGT) is een half late variëteit die al langer meeloopt, maar nog meer kan volgens Jorion Philip-Seeds. Er worden kansen gezien dat de baktarwe nog markt zou nemen dit jaar. Het ras is correct op gebied van legervastheid en kent nog een goede stroproductie. Ook de algemene ziekteresistentie is goed. “Het is een allround en gemakkelijke variëteit.” Jorion Philip-Seeds verwacht nog enkele jaren door te gaan met Mentor.

Moschus (kweker: Strube Research) is een half vroeg ras met een E-kwaliteit. Volgens Jorion Philip-Seeds is er geen enkele tarwe in België die op gebied van opbrengst en eiwitgehalte in de kleinere markt het beter kan doen. Het ras is bio en geeft een correcte opbrengst. “Maar die kan je niet vergelijken met rassen zoals KWS Extase of Bergamo.” Interessant is de resistentie tegen blad- en aarziekten.

Stereo (kweker: Momont - Henette) ook resistent. Het is een relatief gemakkelijk te kweken tarwe. het bedekt in het begin snel de grond, wat belangrijk is in de bioteelt. Bovendien levert het nog een correcte kwaliteit.

- Nieuwigheden voor 2019 (lancering 2019)

Extase (kweker: KWS Momont) wordt van in het begin al aanzien als de mooiste tarwe van het veld. Het is een baktarwe met BPS kwaliteit. Een voordeel is dat het ras vrij snel de grond dicht legt, wat interessant is bij de onkruidonderdrukking. Het is een vroeg tot half vroeg ras, en heeft een breed bovenste blad. “Op dit moment staat dit ras in Engeland en Ierland nummer 1”, klinkt het op het veld. “Ook in Frankrijk is het nummer 3 op gebied van vermeerdering, met 3.000 ha.” Tot op vandaag toont het ras geen enkel gebrek. Het doet het zeer goed tegen septoria, wat voordeel was voor Engeland. Ook qua roest vertoont het niets. Ten slotte haalde het vorig jaar in Gembloux een rendement in onbehandeld van 111 % ten opzichte van de getuigen.

RGT Gravity (kweker: RAGT) is een half laat ras die een carrière maakte in Engeland en daar sneller op de aanbevolen lijst raakte omdat het zo goed scoorde. Het heeft kwaliteit C en heeft potentieel voor de betere gronden. Het is zeer legervast en is goed resistent voor bladziektes en reistent tegen de oranje tarwegalmug.

- Vaste waarden

Jorion Philip-Seeds ziet Bergamo, Gedser, Nemo, Arezzo, Avatar, Rustic en RGT Mondio als goede vaste waarden en referentie. Uitlopende rassen zijn Impression en Fructidor. “Rassen zoals Gedser en Bergamo lopen wat langer mee maar zijn zeker nog niet aan het eind van hun Latijn”.

Gerst

- Toppers voor 2019 (lancering 2019)

Margaux (kweker: Unisigma) is nieuw in het gamma. Het is een half vroeg ras en wordt beschreven als een breed inzetbare gerst. Het kent een goede ziekteresistentie en kan als brouwgerst worden ingezet.

KWS Jaguar (kweker: KWS Momont) is ook een nieuwkomer en valt op omdat het ras de vroegste is in de proef. Het is een brouwgerst met een hoog hectolitergewicht. Bovendien heeft het een hoge ziekteresistentie en is het tolerant voor het dwergvergelingsvirus.

KWS Faro (kweker: KWS Momont) is ook nieuw en een vroeg ras. Opmerkelijk hier is de zeer goede legervastheid en zeer goede vorsttolerantie. Ook het hectolitergewicht is hoog.

Creative (kweker: Lemaire-Deffontaines) is de vierde nieuwkomer in het gamma en net als KWS Faro een vroeg ras. Het is een zeer gezond ras, die als opvolger van Monique zou kunnen aanzien worden, dat ook een zeer gezond ras is. Het ras viel ook op vanwege zijn hoge hectolitergewicht.

Kingsbarn (kweker: Syngenta Seeds) is een halfvroege hybride gerst. Jorion Philip-Seeds omschrijft het als een gerst met een hoog rendement en hoog hectolitergewicht, en met een goede gezondheid en legervastheid.

- Vaste waarden

Domino, Monique, Amistar, Casino en Proval blijven de vaste waarden in gerst. Van deze rassen kan Monique gebruikt worden in de biolandbouw. Domino is tolerant voor het dwergvergelingsvirus.

Triticale

- Toppers voor 2019 (doorgroeiers)

RGT Ruminac (kweker: RAGT) is een half vroege variëteit, die Jorion Philip-Seeds omschrijft met een perfecte resistentie tegen witziekte en roest.

Bikini (kweker: Lemaire-Deffontaines) is een alternatieve variëteit die gezaaid kan worden van half november tot half februari-begin maart. In dat opzicht is het graag gezien bij bio. “Bovendien heeft het een lage viscositeit wat graag gezien is bij gebruik in kippenvoer.” Het heeft een hoog opbrengstpotentieel met een zeer hoog hectolitergewicht, legervastheid en roestresistentie.

- Nieuwigheden voor 2019

Rivolt (kweker: Agri-Obtensions) is een vroeg ras en is intensiever op gebied van kweek. “Het verdraagt meer stikstof en gaat ook belonen als je meer gaat geven.” Voordelen zijn de hoge witziekteresistentie, voetziekteresistentie en een zeer goede legervastheid.

- Vaste waarden

Borodine en RGT Eleac blijven de vaste waarden in het gamma triticales. Borodine is volgens Jorion Philip-Seeds nog steeds de belangrijkste variëteit in de triticales.

Spelt

- Lancering 2019

Badensonne (kweker: Saatbau-Linz) is volgens Jorion Philip-Seeds de spelt van de toekomst in hun gamma. Het heeft een goede bakwaarde en een enorm goed opbrengstpotentieel, Bovendien is de legervastheid beter dan bij de andere speltrassen. Het kent eveneens een goede ziekteresistentie. Jorion Philip-Seeds vermoedt dat die het beter zal doen dan Convoitise omdat Badensonne voor een even goede kwaliteit gemakkelijker te kweken is.

- Vaste waarden

Cosmos, Serenité, Convoitise worden beschouwd als de vaste waarden. Cosmos is nog steeds de referentie in België. “Het heeft potentieel, maar kent problemen met gele roest”, klinkt het in het veld. Convoitise doet het goed mits gereduceerde stikstof en verkorten.

Marlies Vleugels

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken