Startpagina Actueel

Schenken van voedseloverschotten zit in de lift

Er worden steeds meer voedseloverschotten weggeschonken, en dan vooral door de Vlaamse veilingen en supermarkten. Supermarkten hebben in 2017 3,8 maal meer weggeschonken dan in 2015. Dat blijkt uit de cijfers van de voedselverliesmonitor van 2017, die de Vlaamse overheid dinsdag bekendmaakte.

Leestijd : 2 min

In 2017 werd er 1.554 ton aan marktoverschotten groenten en fruit gegeven aan hulporganisaties die deze doen terechtkomen bij mensen die het financieel moeilijk hebben. Van de voedselveilingen gaat bovendien 95 procent van de voedseloverschotten naar het voederen van vee.

De voedselverliesmonitor probeert sinds 2015 in kaart te brengen waar voedseloverschotten terechtkomen.

De sector visserij is een buitenbeentje want daar gaat er helemaal niets verloren. Alle ondermaatse vis of ongewenste vissoorten verdwenen in 2017 terug in de zee.

Ten opzichte van de totale voedselproductie en -consumptie blijven de verliezen in vrijwel alle sectoren dan ook beperkt. "Het zijn vooral de consumenten zelf die morsen met voedsel. De voedingsindustrie genereert namelijk veel nevenstromen maar verspilt weinig eetbare fractie", schrijft het Vilt.

Het rapport, dat uit een Vlaamse privé-publieke samenwerking komt, wil data bijhouden over de verschillende voedingssectoren. Zo kan er gekeken worden naar hoe voedselresten eerst bij voedselbedeling terecht kan komen. Daarna wil men kijken hoe voedseloverschotten gebruikt kunnen worden als voeder voor dieren, voor materialen of hoe het kan worden omgezet in energie, alvorens weg te smijten.

"De resultaten geven minstens aan dat er vooruitgang geboekt kan worden", klinkt het in het rapport. "Dit moet overheid en ketenpartners moed geven om de geleverde inspanningen verder te zetten. Tegen 2020 is het doel 15 procent minder voedselverliezen en een betere valorisatie van voedselreststromen."

Belga

Lees ook in Actueel

Bomen en struiken planten in het voorjaar

Groenvoorziening Een boom of struik planten? Daar is toch niets moeilijk aan: putje maken, boom erin en dichtgooien, en met een beetje geluk is hij zo aan de groei. Maar toch... wie graag heeft dat de boom goed gedijt, mooi recht groeit en overvloedig bloeit en/of vruchten voortbrengt, of dat de haag langer meegaat dan enkele jaren, kan best wat meer aandacht besteden aan het plantritueel. En aangezien de vroege lente zeer geschikt is voor het aanplanten van bomen en struiken, geven we graag wat tips en goede raad.
Meer artikelen bekijken