Startpagina PotatoEurope

PotatoEurope komt op 4 en 5 september opnieuw naar België

Om de vier jaar strijkt de internationale openluchtvakbeurs voor de aardappelwereld, PotatoEurope, neer in ons land. Volgens de coördinator van de Belgische organisatie, Fedagrim, belooft het een topeditie te worden.

Leestijd : 2 min

De vraag naar standruimte was dit jaar bijzonder groot. De vorige editie in België, in 2015, telde 193 exposanten. Aan de komende editie op 4 en 5 september nemen 216 exposanten deel, 102 in de tent, 114 op het buitenperceel. Ook het internationale karakter van de beurs neemt toe. Er zullen standhouders uit niet minder dan 16 verschillende landen aanwezig zijn, in 2015 waren er dat 12.

Demonstraties

Het is al de derde keer dat PotatoEurope op deze locatie in Kain (Doornik) wordt georganiseerd. Net als vorige edities vindt het evenement grotendeels plaats op de terreinen van de familie Witdouck, maar ook bij enkele aangrenzende landbouwers.

De totale oppervlakte van het terrein omvat 33,5 ha, waarvan 26 ha met aardappelen. De hele aardappelketen zal vertegenwoordigd zijn, gaande van de mechanisatie tot de pootgoedsector, verwerking, bewaring, de fyto- en bemestingssector, de handel… Dat maakt een bezoekje aan dit evenement natuurlijk bijzonder interessant.

Bezoekers kijken traditioneel vooral uit naar de machinedemonstraties: er zullen – net als vorige keer – 14 rooiers deelnemen van zes constructeurs. Per dag zal er vier uur gedemonstreerd worden met rooiers met verschillende werkbreedtes (1, 2, 3 en 4 rangen). Ook het inschuren trekt steeds veel kijklustigen. Tijdens een permanente demonstratie kan je vijf inschuurlijnen en twee kistenvullers aan het werk zien.

Daarnaast vroegen acht bedrijven een proefveld aan, ze tonen er verschillende variëteiten en fyto- en bemestingsproeven.

Precisielandbouwproject

Tijdens deze editie van PotatoEurope gaat veel aandacht naar precisielandbouw. De firma’s Case IH en Steyr werken hiervoor samen met het gastbedrijf Witdouck en onderzoekscentrum Inagro. Zo werd al variabel gepoot op basis van opbrengstgegevens van vorige teelten en metingen met de SoilXplorer. Ook de bijbemesting gebeurde op basis van metingen met de CropXplorer.

Anne Vandenbosch

 

Meer informatie vind je op de website www.potatoeurope.be .

Lees ook in PotatoEurope

Aardappelteler René Mesken (NL): Vrijwel niemand gaat het redden om alles voor 1 oktober in de bewaarloods te hebben

PotatoEurope Als een echte Fries durft de Nederlandse akkerbouwer René Mesken van gebaande paden af te gaan. Hij verkocht 30 ha akkerbouwgrond om volledig zonder bankfinanciering te kunnen werken. De belangrijkste reden daarvoor is meer ‘vrijheid te kunnen voelen’. Een ander punt waarop hij afwijkt van de standaard, is dat hij vrijwel niets meer op contract doet wat zijn akkerbouwproducten betreft.
Meer artikelen bekijken