Startpagina Mechanisatie

Agribex wil nog meer dan ooit de objectieve stem zijn van de landbouwsector

Van 3 tot en met 8 december staat er een nieuwe editie van het tweejaarlijkse landbouwsalon Agribex gepland, met onder meer extra aandacht voor korte keten, dierenwelzijn, demonstraties en vrouwen. De Brussels Livestock Show is ook van de partij. De beurs wil volgens voorzitter Johan Colpaert van Fedagrim ook haar rol als promotor van de sector richting beleid versterken. Zo zet ze zich in voor het Beter Leven-keurmerk.

Leestijd : 4 min

Agribex wordt tweejaarlijks georganiseerd in Brussels Expo en mag zich de grootste indoor landbouwbeurs van de Benelux noemen. In 2017 lokte de beurs meer dan 100.000 bezoekers. Agribex wordt georganiseerd door Fedagrim, de sectororganisatie van machinebouwers en verdelers en agrarische bouwbedrijven. We zijn alweer toe aan de 71ste editie.

Voorzitter Johan Colpaert benadrukt dat Agribex meer is dan een handelsplaats. Onder de bezoekers zijn veel beleidsverantwoordelijken. “Agribex is een platform, een ontmoetingsplek waarop je van gedachten kan wisselen, waarbij je een punt maakt en antwoorden zoekt op de uitdagingen van morgen. Met het oog op het beleid heb ik in 2017 al duidelijk gemaakt dat de landbouw en veehouderij opnieuw leefbaar moeten worden gemaakt.”

De primaire sector is volgens Colpaert te afhankelijk geworden van prijs en kwaliteit wordt onvoldoende gehonoreerd. “Wel die uitdagingen zijn er vandaag nog steeds en dus lijkt ons dit ook een belangrijk punt dat op een volgende editie van Agribex herhaald mag worden. Het is onze taak om ervoor te zorgen dat we op diezelfde nagel blijven kloppen tot de gedachten in de juiste zin evolueren.”

Voor Colpaert is het duidelijk dat Agribex die platformfunctie moet blijven vervullen. “Als organisatie kunnen wij alle beleidsdragers bereiken, zowel federaal, regionaal als lokaal, van welke strekking ook. “Ons standpunt hierin is kort en duidelijk. Landbouwers moeten een behoorlijke vergoeding krijgen voor de producten die ze produceren. Hun producten zijn van de hoogste kwaliteit.”

Alleen met een correct inkomen kunnen boeren blijven voldoen aan de steeds scherpere eisen van de retail en de maatschappij, aldus Colpaert.

Korte keten

Korte keten krijgt in de editie van 2019 een speciale plek. Volgens coördinator Alain Vander cruys wordt de aandacht die het geeft aan korte keten, niet beperkt tot het beleidsmatige. Agribex vervult in de eerste plaats een tentoonstellingsfunctie. “Onze exposanten etaleren hun nieuwste producten en technologieën. Wij doen dat eveneens rond korte keten. Hier tonen we overduidelijk wat lokale productie precies inhoudt en hoe de Belgische korte keten vorm krijgt.”

Thema-eilanden

Agribex kent net als bij voorgaande edities een aantal thema-eilanden. “Uiteraard behouden we onze ‘Workshop Live’ maar breiden we wel het aantal demonstraties uit”, aldus Vander cruys. “Onze leden blijven immers sterk op zoek naar mecaniciens die aan landbouwmachines willen sleutelen.”

Een tweede eiland is ‘Feed the Future’. “Hier spelen we in op dierenwelzijn en kijken we zelfs even over de grens bij onze noorderburen. Zij hebben in 2007 het label ‘Beter Leven’ ingevoerd en dat willen wij ook in ons land lanceren. Dus dat zal centraal staan op dit thema-eiland.” Het Beter Leven keurmerk is een keurmerk voor vlees, kip en eieren. Het werd in 2007 gelanceerd door de Nederlandse Dierenbescherming. Het keurmerk beoogt consumenten te helpen bij het maken van een diervriendelijke keuze. Alle schakels in de keten krijgen een premie voor de meerkosten die zij moeten maken.

Brussels Livestock Show

Ondanks de alarmerende berichten eind 2017 bij het afsluiten van Agribex, is er opnieuw een samenwerking met Brussels Livestock Show. Ook daar zijn er geen wijzigingen. De hallen 1 en 3 zijn compleet voor hen voorbehouden en er staan zelfs heel wat nieuwigheden op stapel met onder andere een Europese prijskamp rijpaarden en een schapen-olympiade. Met andere woorden: de veeprijskampen behouden en verstevigen zelfs hun plaats op Agribex.”

Wat ook blijft is de professionele dag. Professionele bezoekers kunnen gratis parkeren, worden onthaald met koffie en krijgen een zelfs gratis middagmaal. “Voorts zetten we opnieuw de nieuwigheden in de kijker met de organisatie van onze ‘Selectie van Nieuwigheden’ en de uitreiking ervan tijdens de officiële opening op 3 december.”

De Brussels Livestock Show is ondanks sombere berichten twee jaar terug, gewoon van de partij.
De Brussels Livestock Show is ondanks sombere berichten twee jaar terug, gewoon van de partij. - Foto: LBL

Vrouwendag

Op donderdag 5 december organiseert Agribex een ‘Ladies Day’. “Tijdens deze dag zetten we de dames in de bloemetjes”, vertelt Gracienne Geenens, bestuurder bij Fedagrim en bezielster van de Ladies Day. “Ons uitgangspunt is zeer breed. Wij willen alle dames die direct of indirect betrokken zijn bij het landbouwgebeuren, de veehouderij of bij de sector van tuin en groene zones, een hart onder de riem steken. Er zijn heel veel vrouwen actief in onze sector en vaak wordt hun rol onderschat."

Men gaat in op de positie van landbouwersvrouwen maar ook die van dames die actief zijn in de toeleveringssector, bijvoorbeeld dealers. “Al deze vrouwen vormen een belangrijke schakel in onze sector. Ze zijn de motor achter het bedrijf, de steun voor hun echtgenoot, de administratieve kracht die meestal onopgemerkt blijft. Wel daaraan willen wij verhelpen.”

Lees ook in Mechanisatie

Meer artikelen bekijken